Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Σαπούνι με εσπεριδοειδή!!!


 

Γράφει και παρασκευάζει η Ελισσάβετ Μιχαλοπούλου

Εορταστικό κλίμα χωρίς εσπεριδοειδή δεν γίνεται!!!

Ωραία και τα μπαχαρικά αλλά και τα εσπεριδοειδή έχουν την χάρη τους και το κοινό τους.

Μυρωδιές που μένουν πάντα στην μνήμη μας , φέρνοντας αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια. Εγώ αυτό που θυμάμαι είναι ότι κόβαμε με τους φίλους μου, το λεμόνι μέσα στο καταχείμωνο και ρουφούσαμε τον χυμό του μέχρι που έσκαγαν τα χείλια μας!!!Τι ωραία χρόνια όπως και οι αναμνήσεις αυτών!!! Ωστόσο δεν θα μπορούσε να λείψει και το ανάλογο χειροποίητο σαπουνάκι!!! Γρήγορα λοιπόν χαρτί και στυλό για να γράψετε την συνταγή.

Υλικά

450 γρ. Ελαιόλαδο

250 γρ. Λάδι Καρύδας

150 γρ. Βούτυρο Καριτέ

150 γρ. Καστορέλαιο

350 γρ. Απιονισμένο Νερό

138 γρ. Καυστική σόδα (NaOH)

5 γρ. αιθέριο έλαιο υλάνγκ – υλάνγκ

15 γρ. αιθέριο έλαιο λεμονιού

15 γρ. αιθέριο έλαιο γκρεϊπφρουτ

15 γρ. αιθέριο έλαιο περγαμόντο

10 γρ. Φυσική χρωστική καροτένιο


Σκεύη και μέτρα προφύλαξης

1.προστατευτικά γυαλιά, γάντια μιας χρήσεως και μπλούζα με μακρύ μανίκι (από το NaOH θα προκληθούν αναθυμιάσεις τις οποίες δεν πρέπει να αναπνεύσουμε, γι’ αυτό και προτείνουμε όλες οι εργασίες να γίνονται σε εξωτερικό χώρο ή σε πολύ καλά αεριζόμενο δωμάτιο)
2. ανοξείδωτη κατσαρόλα (όχι αλουμινίου)
3. Ποτήρια ζέσεως ή πλαστικές κανάτες
4. ζυγαριά κουζίνας
5. ραδβομπλέντερ
6. καλούπια (σιλικόνης, ξύλινα στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, πλαστικά, όχι μεταλλικά)
7. θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής

8.σπάτουλα σιλικόνης

9.Ξύδι (σε περίπτωση που πέσει επάνω μας η καυστική σόδα)

Οδηγίες: αφού έχουμε πάρει όλα τα μέτρα προστασίας ζυγίζουμε το νερό και την σόδα σε ξεχωριστά δοχεία. Με πολύ προσοχή ρίχνουμε την σόδα στο νερό και ανακατεύουμε αργά και με προσοχή μέχρι να λιώσει η σόδα. Την βάζουμε στην άκρη μέχρι να πέσει η θερμοκρασία στους 44 βαθμούς. Σε μπεν μαρί βάζουμε να λιώσουν τα βούτυρα και έπειτα ρίχνουμε τα υγρά λάδια. Η θερμοκρασία που θέλουμε να φτάσει το μείγμα των λαδιών είναι και αυτή στους 44 βαθμούς. Έχουμε πει ότι η σόδα και τα λάδια πάντα να έχουν την ίδια θερμοκρασία. (εδώ δουλεύουμε λίγο πιο υψηλά την θερμοκρασία λόγω των βουτύρων σε σχέση με τις άλλες συνταγές). Μόλις τα λάδια και η σόδα έχουν την ίδια θερμοκρασία (44˚C) ρίχνουμε την σόδα στα λάδια (ποτέ το αντίθετο) και ανακατεύουμε ελαφρά με το ραβδομπλέντερ. Τέλος ρίχνουμε τα αιθέρια έλαια και την φυσική χρωστική την οποία εγώ την έχω διαλύσει πρώτα, σε φυτική γλυκερίνη (περίπου 2 κσ). Αν δεν έχετε ,δεν πειράζει, κρατήστε 2 κσ από το ελαιόλαδο της συνταγής και διαλύστε την χρωστική εκεί. Αναδεύουμε με το ραβδομπλέντερ και μόλις γίνει πηχτός χυλός (φτάσει στο trace) ρίχνουμε στο καλούπι της επιλογής μας, το αφήνουμε για 24 ώρες μέχρι να σκληρύνει και ξεκαλουπώνουμε . Το κόβουμε αν είναι σε ενιαίο καλούπι και το αφήνουμε να ωριμάσει για 4 – 6 εβδομάδες σε χώρο που αερίζεται χωρίς υγρασία!!!! Καλή επιτυχία!!!!

Tips: μπορείτε να αλλάξετε κάποια από τα αιθέρια έλαια και να βάλετε, πορτοκάλι και μανταρίνι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου