Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η ΚΡΕΜΑ ΤΟΥ ΓΑΛΗΝΟΥ







                                                   (Πέργαμος 129 μ.Χ. – Ρώμη 199 μ.Χ)


Έλληνας γιατρός και φιλόσοφος, γεννήθηκε στην Πέργαμο της Μικράς Ασίας και πέθανε στη Ρώμη. Είναι, μετά τον Ιπποκράτη, ο σημαντικότερος ιατρός της αρχαιότητας. Είχε έλξη στην Ιατρική και επισκεπτόταν το ιερό του Ασκληπιού, όπου διδάσκονταν οι τεχνικές για να βοηθηθούν ασθενείς και τραυματίες και να περιοριστούν οι πόνοι τους. 
Ο Γαληνός καθοδηγήθηκε αρχικά από τον πατέρα του στη μελέτη της Φιλοσοφίας και των έργων του Αριστοτέλη, των Μαθηματικών και της διδασκαλίας για τη φύση. Περίπου από το έτος 146 αφοσιώθηκε όμως ολοκληρωτικά στην Ιατρική, άρχισε να σπουδάζει στην περιοχή της Σμύρνης και ολοκλήρωσε τις σπουδές στην Αλεξάνδρεια. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη γενέτειρά του και ασκούσε το επάγγελμα του γιατρού.ήταν ο δεύτερος σπουδαιότερος ιατρός της αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη και ο τελευταίος χρονικά από όλους τους σημαντικούς ιατρούς του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Σώζονται περίπου  εκατό μελέτες του, που προώθησαν σημαντικά την ιατρική επιστήμη. Η πρώτη κρέμα προσώπου στην ιστορία της κοσμετολογίας παρασκευάστηκε από τον γιατρό Γαληνό το 150 μ.Χ και ονομάστηκε κρύα κρέμα (cold cream). Η ονομασία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι αφήνει μια αίσθηση δροσιάς καθώς εξατμίζεται το νερό από την επιδερμίδα. Πρόκειται για μια απλή αλλά τόσο θρεπτική και πολυχρηστική κρέμα αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κρέμα προσώπου, κρέμα σώματος και κρέμα ντεμακιγιάζ. Μια δοκιμή θα σας πείσει για ποιο λόγο ένα τόσο απλό καλλυντικό κατάφερε να επιζήσει για περίπου 1800 χρόνια.



Αφού κάναμε μια μικρή αναφορά στο τόσο μεγάλο έργο που μας έχει προσφέρει, πάμε να δούμε την κλασική συνταγή της cold cream που τόσο έχουν αγαπήσει οι γυναίκες τόσων χρόνων.


Υλικά :
4 κ.σ παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.γ κερί μέλισσας
1 - 3 κ.σ ροδόνερο
1 χούφτα ροδοπέταλα από τριαντάφυλλο κήπου


Τρόπος παρασκευής :
Ζεσταίνουμε μια μέρα  το λάδι μας σε μπεν μαρί σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να μην καεί το λάδι μας και ρίχνουμε μέσα μερικά ροδοπέταλα. Κλείνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε το σκεύος και το αφήνουμε για 4 - 5 μέρες σκεπασμένο όπως είναι Αυτό το κάνουμε για να απορροφήσει το λάδι τις μυρωδιές από τα ροδοπέταλα.Αφού περάσουν οι επιθυμητές μέρες παίρνουμε το αρωματισμένο λάδι αφού το έχουμε φιλτράρει πρώτα και αφαιρέσει έτσι τα ροδοπέταλα και το βάζουμε σε μπεν μαρί μαζί με το μελισσοκέρι σε χαμηλή φωτιά.Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το ροδόνερο μας ίσα να αρχίσει να ζεσταίνεται.Προσοχή δεν θέλουμε να κοχλάσει το νερό μας. Αν έχετε θερμόμετρο φαγητού μετρήστε την θερμοκρασία το ανώτερο μέχρι 70 βαθμούς Κελσίου.Κατεβάστε και αφήστε το νεράκι μας να πέσει η θερμοκρασία στους 35 βαθμούς ή αλλιώς σε θερμοκρασία δωματίου όπως λένε.Καλό θα ήταν να ζεσταίνεται ταυτόχρονα τα δύο σκεύη ώστε να πετύχετε περίπου την ίδια θερμοκρασία και στο λάδι και στο νερό μας. Μόλις λιώσει το κεράκι μας (αφού ανακατεύουμε συνεχώς) το κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία.Όταν θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία θα δείτε ότι σιγά σιγά το λάδι θα αρχίσει να πήζει οπότε με γρήγορες κινήσεις αρχίζουμε να αναδεύουμε το λάδι μας ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό μας μέχρι να αρχίσει να γίνεται μια πηχτή κρέμα.Επειδή το να αναδεύουμε γρήγορα και να ρίχνουμε ταυτόχρονα το νερό ίσως να είναι λίγο δύσκολο,εγώ χρησιμοποιώ το μίξερ χειρός για τον φραπέ αφού πρώτα το έχω πλύνει καλά και περάσει από το οινόπνευμα.Το νερό μπορεί να μην χρειαστεί να μπει όλο γι΄αυτό προσοχή θα πρέπει να το ρίχνουμε σιγά σιγά.Τοποθετήστε σε σκουρόχρωμο αποστειρωμένο βαζάκι και η κρέμα μας,την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και είναι έτοιμη.Την εφαρμόζουμε σε καθαρή επιδερμίδα πρωί και βράδυ.


Tips:
Σε περίπτωση που δεν έχετε ροδοπέταλα μπορείτε να βάλετε στο τέλος της διαδικασίας 3- 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο να ανακατέψετε,να αποθηκεύσετε και να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς να εφαρμόσουμε το πρώτο μέρος της διαδικασίας με τα ροδοπέταλα.
Σε όσες τους πέφτει βαρύ το ελαιόλαδο στην επιδερμίδα μπορείτε να βάλετε αμυγδαλέλαιο για πιο ελαφριά υφή.(το συστήνω κυρίως για τους καλοκαιρινούς μήνες που έχει πολύ ζέστη και ιδρώνουμε εύκολα.)Ροδόνερο βρίσκουμε εύκολα και στα super market.


Ιδιότητες:
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.Βαθιά θρεπτικό,βοηθάει πολύ στην ελαστικότητα του δέρματος.Το ροδόνερο είναι μαλακτικό και δροσιστικό ενώ το μελισσοκέρι είναι βοηθητικό και ενισχυτικό της δράσης της κρέμας και βοηθάει στην διατήρησή της.Η κρέμα μας σε δροσερές συνθήκες διατηρείτε από 2 - 3 μήνες.

Καλή επιτυχία!!!






ΜΑΣΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΑΡΓΙΛΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΠΑΡΟΤΗΤΑΣ

Ας φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα μια μάσκα για το προσωπάκι μας!!!!



 

Υλικά:
1κ.σ άργιλο (πράσινο ή λευκό)       (τον αγοράζουμε από φαρμακείο ή από μαγαζί με βιολογικά)
1κ.γ.κρέμα γάλακτος                      ( εάν δεν έχουμε κρέμα γάλακτος βάζουμε γάλα πλήρες)
1κ.γ αμυγδαλέλαιο                         ( εάν δεν έχουμε βάζουμε ελαιόλαδο)

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι όλα τα υλικά μαζί,μέχρι να γίνει ένα παχύ μείγμα.Εάν χρειαστεί  προσθέτετε λίγο λάδι ή κρέμα γάλακτος σε περίπτωση που χρειάζεται να αραιώσετε λίγο το μείγμα.Σε περίπτωση πάλι που θέλετε να πήξε τε λίγο το μείγμα, προσθέστε λίγο άργιλο.


Τρόπος χρήσης:
Εφαρμόζουμε σε καθαρό πρόσωπο και γύρω απο τα μάτια (βλέπε φωτο) και αφήνουμε μέχρι να στεγνώσει δηλ, να αρχίσει να τραβάει.Έπειτα ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό και ενυδατώνουμε με την κρέμα μας.

Ιδιότητες:

 Η άργιλος είναι ένα πολύτιμο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χώμα στο οποίο τα ζώα και οι ιθαγενείς σε πολλές χώρες, καταφεύγανε από ένστικτο, όταν είχαν κάποιο πρόβλημα,. Έχει αιμοστατική, αντισηπτική δράση και καταπραϋντικές ιδιότητες , όπως και την ικανότητα να βοηθάει σημαντικά στην ανάπλαση των κυττάρων, βοηθώντας στην επούλωση των πληγών και στην μη εμφάνιση ουλών. Είναι πλούσια σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση.Η πράσινη άργιλος είναι η πιο δημοφιλής μορφή αργίλου που χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία.Άλλοι τύποι αργίλου είναι η κόκκινηροζκίτρινη και η λευκή (αλλιώς και ως καολίνη).

Η κρέμα γάλακτος όπως και το γάλα έχουν μαλακτικές ιδιότητες και το λάδι μας κυρίως το ελαιόλαδο έχει βιταμίνες (Α,Ε) και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Καλή επιτυχία!!!






ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ


Καλημέρα!!!!!
Σήμερα θα δούμε κάποια συστατικά τα οποία λίγο πολύ τα έχουμε συναντήση σε καλλυντικά που χρησιμοποιούμε είτε για εμάς είτε για τα παιδιά.Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει απο την παγκόσμια οργάνωση υγείας, κάποια απο αυτά θα τα αναρτήσω στη συνέχεια


PG (Propylene Glycol, Butylene Glycol):
Βασική ουσία σε βερνίκια, γυαλιστικά πατώματος, υγρά φρένων, καθαριστικά φούρνων, καθαριστικά σπιτιού. Χρησιμοποιείται επίσης σε οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αποσμητικά, καλλυντικές κρέμες, φαγητά και είδη υγιεινής. Στα καλλυντικά την βάζουν για να κρατάει την υγρασία. Μπορεί να ερεθίσει το δέρμα ακόμη και όταν είναι σε μικρή ποσότητα και να δημιουργήσει δερματίτιδες και εξανθήματα. Αποτελέσματα από έρευνες που δημοσιεύτηκαν από το MSDS (Material Data Safety Sheet) των ΗΠΑ δείχνουν ότι αυτό το συστατικό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο συκώτι, να εμποδίσει την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και να χαλάσει την μεμβράνη τους, να αφυδατώσει το δέρμα και να το ξεφλουδίσει. Οι εταιρείες το χρησιμοποιούν επειδή είναι πολύ χαμηλό σε κόστος.

SLS, SLSES (Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate):
Συνθετικός αφριστικός παράγοντας που βρίσκουμε σε απορρυπαντικά, καθαριστικά πατωμάτων, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αφρόλουτρα (ακόμη και παιδικά)! Έχει ενοχοποιηθεί για σοβαρούς δερματικούς ερεθισμούς και προβλήματα. Καταστρέφει την φυσική ασπίδα του δέρματος, προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε άλλες τοξίνες και αλλεργιογόνα, ξεφλουδίζει και σκληραίνει το δέρμα. Στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να δημιουργήσει λέπια και πιτυρίδα, να εμποδίσει την ανάπτυξη των τριχών, να αποδυναμώσει τον θύλακα της τρίχας και να δημιουργήσει τριχόπτωση. Το SLS και SLES μπορούνε εύκολα να διεισδύσουν στο δέρμα και να προκαλέσουν εξανθήματα και άφθες στο στόμα και ερεθισμούς στα μάτια. Τέλος μπορούν να δημιουργήσουν μολύνσεις στο ουροποιητικό σύστημα και προβλήματα γονιμότητας. Οι πράσινες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, καταρράκτη και σοβαρά προβλήματα όρασης. Χρησιμοποιείται ακόμη γιατί έχει χαμηλό κόστος.

TEA (Triethanolamine):
Χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά για να εξισορροπεί το Ph. 'Eχει ενοχοποιηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις και αφυδάτωση στο δέρμα και στα μάτια και για αφυδάτωση στα μάτια και το δέρμα. Υποστηρίζεται ότι με την μακροχρόνια χρήση του απορροφάται από το δέρμα και μπορεί να δημιουργήσει καρκίνο.

PARABENS (Methyl Paraben, Ethyl Paraben, Propyl Paraben):
Οι παραφίνες είναι τα πιο διαδεδομένα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες καλλυντικών από προϊόντα προσώπου μέχρι κρέμες για βρεφικά και παιδικά δέρματα...Ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι παραφίνες επηρεάζουν τα επίπεδα οιστρογόνων στους ανθρώπους και μπορούν να δημιουργήσουν καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Επίσης έχουν ενοχοποιηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα και τα μάτια. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να δημιουργήσει μελάνωμα και άλλες μορφές καρκίνου.

ΣΙΛΙΚΟΝΗ και Παράγωγα Σιλικόνης (Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Cyclomethicone):
Δεν είναι βιοδιασπώμενη. 'Όλα τα παραπάνω είναι συνθετικά παράγωγα του παραφινέλαιου, καουτσούκ. Η σιλικόνη χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά προσώπου και μαλλιών γιατί αφήνει μια βελούδινη υφή. 'Όμως κρύβει έναν κίνδυνο. Η σιλικόνη κολλάει πάνω στο δέρμα και τα μαλλιά και δεν φεύγει με το πλύσιμο αλλά αφήνει ένα μόνιμο κατάλοιπο. Με την επαναλαμβανόμενη χρήση αυτό το κατάλοιπο όλο και μεγαλώνει κι δεν αφήνει το δέρμα και την τρίχα να αναπνεύσουν. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως η ψαλίδα, αδυναμία στην τρίχα κλπ. Τα παράγωγα της σιλικόνης φράσσουν τους πόρους και συσσωρεύονται στο συκώτι και τους λεμφαδένες. Κάποιοι θεωρούν ότι υποβοηθούν τους καρκινικούς όγκους.

ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ, PETROLATUM και PARAFFIN GEL (Βαζελίνη):
'Όλα αυτά είναι παράγωγα από την απόσταξη της βενζίνης από το αργό πετρέλαιο. Μπορούν να δημιουργήσουν φωτοευαισθησία. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η βαζελίνη αφαιρεί τα φυσικά λάδια της επιδερμίδας και αφήνει ένα λεπτό φιλμ από πάνω της που εμποδίζει την ικανότητα του δέρματος να απορροφά νερό και να διώχνει τις τοξίνες. Δεν αφήνει το δέρμα να αναπνεύσει, φράζει τους πόρους και δημιουργεί πρόωρη γήρανση. Το παραφινέλαιο (mineral oil) είναι το κύριο συστατικό σε πολλά παιδικά προϊόντα περιποίησης δέρματος που υποτίθεται ότι καταπραΰνουν το δέρμα από τα εξανθήματα και το έκζεμα ....ενώ στην ουσία τα προκαλεί γιατί κάνει το δέρμα να ασφυκτιά! Τέλος υποστηρίζεται ότι μπορεί να δημιουργήσει ή να χειροτερεύσει την ακμή. Χρησιμοποιείται λόγω του χαμηλού του κόστους.

PEG (Polyethylene Glycol):
Συνθετικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά ως γαλακτωματοποιητές, επιφανειοδραστικά, διατηρητές υγρασίας. Τα συναντάμε και σε καυστικά σπρέι που καθαρίζουν τους φούρνους. Αφαιρούν τα φυσικά λάδια του δέρματος. Πρόσφατα αναγνωρίστηκαν και ως πιθανά καρκινογόνα.



ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΕΣΤΑΡΙΣΤΕΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΖΩΑ

PHTHALATES (Φθαλικά) :
Υπάρχουν έρευνες που τα ενοχοποιούν ότι έχουν τοξικές συνέπειες πάνω σε ανθρώπους και ζώα.

ΓΕΝΕΤΙΚΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
Ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιές είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες τους με την συχνή χρήση.

DEA (Diethanolamine) και άλλα COCAMIDES (DEA - Cetyl phosphates, Oleamide DEA, Lauramide DEA , Myristamide DEA, DEA Oleth-3 phosphates) : Χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται ως γαλακτωματοποιητές και αφριστικοί παράγοντες σε καλλυντικά. Το FDA (American Food and Drug Administration) έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τους πιθανούς κινδύνους από το 1979. Το 1998 το NTP (American National Toxicology Program) καταδίκασε την χρήση τους και τα χαρακτήρισε ως καρκινογόνα.

CARBOMER :
Επίσης παράγωγο του πετρελαίου και έχει τις ίδιες συνέπειες με τα άλλα πετροχημικά.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ:
Συνδεδεμένα με αλλεργικές αντιδράσεις, άσθμα, πονοκεφάλους, ναυτία και κούραση.

ALUMINUM :
Ευρέως διαδεδομένο σε αντισηπτικά και αποσμητικά. Έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού γιατί μπλοκάρει τους πόρους και έτσι δεν μπορούν να απελευθερωθούν οι τοξίνες μέσω του ιδρώτα. Αυτές οι τοξίνες διοχετεύονται στο στήθος με βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό. Επίσης έχει συνδεθεί και με την νόσο του Alzheimer 's.

COLLAGEN (Κολλαγόνο) :
Συνήθως προέρχεται από τα πόδια του κοτόπουλου. Τα μόρια του κολλαγόνου είναι πολύ μεγάλα για να απορροφηθούν από το δέρμα και έτσι παραμένουν στην επιφάνεια και την εμποδίζουν να αναπνέει.



ISOPROPYL ALCOHOL :
Διαλύτης που χρησιμοποιείται ευρέως σε βαφές μαλλιών, λάδια μασάζ, κρέμες χεριών, after shaves, αρώματα και πολλά άλλα....Υποστηρίζεται ότι όταν το εισπνέουμε μπορεί να έχουμε πονοκεφάλους, μέθη και ναυτία.

IMIDAZOLIDINYL UREA (Germall PLUS, Germall 115, Germall Imidazolidinyl) :
Τα δεύτερα πιο διαδεδομένα συντηρητικά μετά τις παραφίνες. Είναι πολύ τοξικά και έχουν τις ίδιες συνέπειες με την φορμαλδεΰδη. Είναι συνδεδεμένα με το έκζεμα και τις δερματοπάθειες.(Πηγή: The American Academy of Dermatology).

STEARALKONIUM CHLORIDE :
Χρησιμοποιείται ευρέως σε μαλακτικά μαλλιών και ενυδατικές κρέμες. Έχει συνδεθεί με αλλεργίες γιατί είναι πολύ τοξικό. Η αρχική του χρήση ήταν ως χημικός μαλακτικός παράγοντας υφασμάτων. Παρόλο της τοξικότητάς του οι εταιρείες καλλυντικών το χρησιμοποιούν επειδή είναι πολύ φτηνό.

PVP/ VA COPOLYMER :
Θα βρείτε αυτό το παράγωγο πετρελαίου σε πολλά σαμπουάν και μαλακτικά μαλλιών. Είναι πολύ τοξικό γιατί τα μόρια του βοηθούν την διείσδυση ξένων σωματιδίων στους πνεύμονες των ευαίσθητων ανθρώπινων οργανισμών.


Και πολλά άλλα βέβαια τα οποία θα τα μάθουμε μαζί, με τον καιρό!!!