Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Το θαυματουργό Q10

Το συνένζυμο Q10 ή αλλιώς ουβικινόνη είναι μια λιποδιαλυτή ουσία που παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού.
Συντίθεται από το ανθρώπινο σώμα, λαμβάνεται όμως και από τροφές όπως η σόγια, τα λιπαρά ψάρια , οι ξηροί καρποί , το ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα φρούτα.. Στις καλλυντικές συνθέσεις το Q10 που χρησιμοποιείται είναι φυσικής (προϊόν ζύμωσης ) ή συνθετικής προέλευσης (ιδεβενόνη) ενώ τελευταία χρησιμοποιείται και σε μορφή νανογαλακτώματος.
Γενικά θεωρείται ασφαλές συστατικό για καλλυντική χρήση. Σε πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες βέβαια ενδέχεται να προκαλέσει ήπιο ερεθισμό ή αλλεργική αντίδραση.
Επιπλέον, ως φυσικό αντιοξειδωτικό, με δράση ισχυρότερη από αυτή της βιταμίνης Ε, συμβάλλει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και την καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες των ιστών. Μετά τα 30, τα επίπεδα Q10 στα κύτταρα μειώνονται με αποτέλεσμα να μειώνεται και η ικανότητά τους να συνθέτουν κολλαγόνο και ελαστίνη. 
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το συνένζυμο Q10 –μικρού μοριακού βάρους - που εμπλουτίζει τη σύνθεση των καλλυντικών προϊόντων συμβάλλει στην πρόληψη της φωτογήρανσης και των ρυτίδων, αυξάνει την ενυδάτωση, ενισχύει την επανορθωτική δράση των κυττάρων.