Γράφει η Ελισσάβετ Λίζα Μιχαλοπούλου
Κατά την διαδικασία παραγωγής σαπουνιού θα αντιμετωπίσουμε διάφορα ‘’προβλήματα’’. Τουλάχιστον, μέχρι να αποκτήσουμε, την ανάλογη εμπειρία ενός χειροτέχνη σαπωνοποιού και να μπορούμε, να διαβάσουμε τα ‘’σημάδια ’’ ώστε να τα αντιμετωπίσουμε εγκαίρως, θα πάρει αρκετό καιρό, δημιουργώντας αρκετές παρτίδες σαπουνιού. Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και σε καμία περίπτωση δεν είναι ωραίο να πετάμε υλικά, κόπο και χρόνο ,θα σας αναφέρω το τι μπορεί να αντιμετωπίσετε ώστε να έχετε κάποια πράγματα υπ΄όψιν.
Το σαπούνι δεν πήζει/χυλώνει (δεν κάνει trace)
Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να συνέβη αυτό. Ο συνδυασμός των λαδιών που χρησιμοποιήσατε, πολύ χαμηλή ή υψηλή θερμοκρασία, πολύ λίγη σόδα ή πολύ νερό ή η ανάδευση ήταν πολύ αργή. Μερικά λάδια (π.χ. το παρθένο ελαιόλαδο) χρειάζονται έως και 90 λεπτά για να πήξουν αν μπουν μόνα τους σε συνταγή. Με εξαίρεση την περίπτωση που έγινε λάθος στο ζύγισμα, γι’αυτό τσεκάρετε πάντα την συνταγή σας. Σε μικρές παρτίδες η ακρίβεια έχει μεγάλη σημασία.
Το μείγμα μου σκλήρυνε πολύ γρήγορα μέσα στη κατσαρόλα/κανάτα
Φταίει η χρήση πολύ υψηλών ή πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Είναι επίσης πολύ συχνή αντίδραση σε κάποιο αιθέριο έλαιο πχ. κανέλα, γαρύφαλλο ή συνθετικό άρωμα. Επίσης, κάποια ελαιόλαδα με αυξημένο ποσοστό ελεύθερων οξέων σαπωνοποιούνται πολύ γρήγορα, ουσίες σε μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα (μέλι – ζάχαρη καλ) κεριά, αλκoόλες, βούτυρα ή έλαιο neem ,όταν αυτά χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες. Σε αυτήν την περίπτωση με μια σπάτουλα μεταφέρετε το σαπούνι στο καλούπι του. Παρ’όλη την ανομοιόμορφη εμφάνιση, το σαπούνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Το σαπούνι τρίβεται, γιατί?
Δε βάλατε αρκετό νερό ή βάλατε παραπάνω καυστική σόδα. Σε αυτή την περίπτωση μη το χρησιμοποιήσετε. Ωστόσο μπορεί η ανάμειξη να έγινε και σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και το μείγμα να πέρασε από μια υπερβολικά θερμή φάση τζελ.
Στην επιφάνεια του σαπουνιού εμφανίζονται θύλακες καυστικού υγρού ή σκόνη σόδας.
Βάλατε παραπάνω καυστική σόδα ή λιγότερο λάδι. Μη το χρησιμοποιήσετε, είναι πολύ ερεθιστικό.
Το σαπούνι περιβάλλεται από μία άσπρη σκόνη/στρώση
Αυτό δημιουργείτε από μια ένωση που λέγεται ανθρακικό νάτριο και σχηματίζεται τα πρώτα 24ωρα,όταν το καυστικό νάτριο(καυστική σόδα NaOH) που υπάρχει ακόμα ελεύθερο μέσα στο σαπούνι, αντιδρά με το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, το σαπούνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά μετά την ωρίμανση του. Μπορείτε αν θέλετε να ξύσετε με ένα μαχαιράκι ή να το βάλετε κάτω από τρεχούμενο νερό και να το αφήσετε πάλι να στεγνώσει ή να το περάσετε με ατμό.
Το μείγμα μου έκοψε, εμφάνισε κομμάτια σκληρά και δεν πρόλαβα να το βάλω στο καλούπι. Γιατί συνέβη αυτό;
Αυτό γίνεται σαν αντίδραση σε αρώματα, αν η ανάδευση διακοπεί ή είναι πολύ αργή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με πολύ υψηλή θερμοκρασία. Βάλτε το σαπούνι στο καλούπι με μια σπάτουλα αλλά πιθανόν όταν ωριμάσει να είναι πολύ ανομοιόμορφο, τότε μην το χρησιμοποιήσετε.
Τέλος μέρους 1ου…….