Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Λεβάντα η αγαπημένη!!!

Η λεβάντα (Lavandula) είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiatae). Το γνωστότερο γένος είναι η λεβαντούλα, που περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη. Είναι ιθαγενές των παραμεσόγειων περιοχών. Επίσης, την συναντάμε στα Κανάρια Νησιά, στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες.Η ονομασία της προέρχεται από το λατινικό ρήμα lavare που σημαίνει πλένω, επειδή οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν άνθη λεβάντας για τον αρωματισμό του νερού των λουτρών τους. Τη συνήθεια αυτή λέγεται ότι την πήραν από τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι την αποκαλούσαν όμως "νάρδο" ή «ναρδόσταχυ» Κατά το μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε για την περιποίηση τραυμάτων και πληγών του δέρματος. 
Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα φύλλα της χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και για τη θεραπεία νευρασθενειών. Έχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων. Σε μεγάλες δόσεις η λεβάντα δρα ως υπνωτικό και ναρκωτικό. Οι ιαματικές της ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και αναφέρονται στο Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο και το Γαληνό.Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη σαπωνοποιία και στη φαρμακευτική ως τονωτικό και αντικαταρροϊκό. Κύριο συστατικό του είναι η χημική ένωση οξικό λιναλύλιο. Εκτός αυτού, περιέχει αλκοόλες.Η λεβάντα έχει τρεις κύριες χρήσεις, ως αντισηπτικό, ένα τοπικό αναισθητικό, και ως ηρεμιστικό.
Αντισηπτικό . Χρησιμοποιηθεί μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα  έλαια , λοσιόν ή κρέμες.Η  λεβάντας χρησιμοποιείται στο δέρμα για τη θεραπεία σε εκδορές, κοψίματα, εγκαύματα, και φλεγμονωδών καταστάσεων του δέρματος, βοηθά στην προώθηση της επούλωσης και είναι ένα από τα λίγα αιθέρια έλαια που μπορούν με ασφάλεια  να εφαρμόζεται στο δέρμα.
Τοπικό αναισθητικό . Ως τοπικό αναισθητικό και παυσίπονο,το  λάδι λεβάντας μπορεί να μειώσει δραματικά την αίσθηση του πόνου από εγκαύματα και τσιμπήματα εντόμων.
Κατασταλτικά . Προωθεί μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αϋπνίας και της αϋπνίας.
Πέρα από αυτές τις γενικές χρήσεις, υπάρχουν επίσης πολλές πρακτικές εφαρμογές  στο αιθέριο έλαιο της λεβάντας.
1. Πρώτες Βοήθειες. Χρήση σε εγκαύματα για να αποφευχθεί ο σχηματισμός φυσαλίδων και να μειώσει τον πόνο. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρές γρατζουνιές  και να αποτρέψει το σημάδι.
2. Το στρες και το άγχος. Απαλύνει το άγχος και το στρες
3. Αϋπνία. Κοιμήσου με  τρίψιμο λίγης  λεβάντας  στο κάτω μέρος των ποδιών σας, πριν πάτε για ύπνο.
4. Κράμπες της περιόδου. Ανακουφίζει απο  εμμηνόρροιας κράμπες με το τρίψιμο  πάνω από την κράμπες της περιοχή της κοιλιάς σας
5. Πονοκέφαλοι. Τρίψτε το αιθέριο έλαιο στους κροτάφους και το μέτωπο. Επίσης, δοκιμάστε ένα συνδυασμό  μέντας και λεβάντας  για ακόμα μεγαλύτερη ανακούφιση με κάποιο λάδι βάσης.
6. Αιμορραγία. Λίγες σταγόνες λεβάντα θα βοηθήσουν να  σταματήσει η αιμορραγία σε μικρά κοψίματα και πληγές.
7. Συμφόρηση στο στήθος. Αποσυμφόρηση στο  στήθος την επόμενη φορά που θα έχετε ένα κρύο ή τη γρίπη με 4-6 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας, και να το εισπνεύσετε  αργά και βαθιά.
8. Πόνο των μυών, διαστρέμματα. Προσθέστε αιθέριο έλαιο λεβάντας σε ένα έλαιο βάσης (όπως το αμυγδαλέλαιο ή άλλο φυτικό έλαιο) και τρίψτε τα διαστρέμματα και τους πόνους των μυών για την ανακούφιση από τον πόνο.
9. Νυχτερινές  κράμπες στα πόδια. Πριν  πάτε στο κρεβάτι, τρίψτε έλαιο λεβάντας πάνω στο πόδι σας και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας.
10. Τσιμπήματα εντόμων. Μια σταγόνα λάδι λεβάντας για τσιμπήματα εντόμων βοηθά στην ανακούφιση από τον κνησμό και θα  βοηθήσει να επουλωθούν πιο γρήγορα.
11. Εντομοαπωθητικό. Βάλτε 2 - 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και τρίψτε τα χέρια και τα πόδια σας
12. Τσιμπήματα από σκλήθρες  Απλώστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας σε ένα θραύσμα. 
13. Κόπωση. Προσθέστε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας στο νερό του μπάνιου σας για  ανακουφίσει  από την κούραση.
14. Πυρετούς. Προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας σε μια δροσερή πετσέτα και τρίψτε απαλά στο μέτωπο, το λαιμό και τον κορμό.
15. Απολέπιση- καθαριστικό χεριών Χρησιμοποιήστε λίγο ζάχαρη, λίγο ελαιόλαδο και άνθη λεβάντας ή 2 -3- σταγόνες αιθέριο έλαιο, για να δημιουργήσετε μια υπέροχη απολέπιση για το τραχύ δέρμα.
16. Συστατικό σε προϊόντα καθαρισμού. Προσθήκη μερικών σταγόνων αιθέριου ελαίου λεβάντας στον κουβά με το νερό για το σφουγγάρισμα,σε σπιτικό καθαριστικό σπρέι ,σε υγρό σαπούνι πλυντηρίου και άλλα προϊόντα καθαρισμού.
17. Ηρεμεί τα παιδιά. Βάλτε λίγο αιθέριο έλαιο σε ένα αρωματικό λύχνο και τοποθετήστε το σε ένα παιδικό δωμάτιο για να τους βοηθήσει να κοιμηθούν. Ή προσθέστε 1- 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και τρίψτε στο κάτω μέρος των ποδιών τους οποιαδήποτε στιγμή θέλετε να ηρεμήσει το παιδί σας.
18. Η ακμή. Για να μειωθεί το οίδημα και φλεγμονή της ακμής και να μειώσει τον κίνδυνο της λοίμωξης που μπορεί να οδηγήσει σε ουλές, προσθέστε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας σε 1 κουταλάκι του γλυκού ζεστό (όχι καυτό) νερό και ανακατέψτε. Βρέξτε ένα κομμάτι βαμβάκι στο μείγμα, και βάλτε το στο  σπυρί. Επαναλάβετε όσο συχνά θέλετε.
19. Ηλιακό έγκαυμα. Αντιμετωπίστε τα ηλιακά εγκαύματα κάνοντας ένα χαλαρωτικό μείγμα από 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας σε λίγο αμυγδαλέλαιο , 1 κουταλιά μηλόξιδο και 1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο. Εφαρμόστε μετά το μπάνιο.
20. Ποδόλουτρο. Μπορεί να είναι ένα ισχυρό φάρμακο για πονοκεφάλους. Το ζεστό νερό αντλεί το αίμα στα πόδια σας, και  μείωση της πίεσης στα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι σας. Προσθέστε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας σε ένα ποδόλουτρο για να παρέχει κατευναστική ανακούφιση από τον πονοκέφαλο.
21. Φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής. Ανακατέψτε έλαιο λεβάντας με το νερό και κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικές σταγόνες στο αγαπημένο σας conditioner μετά το λούσιμο στα μαλλιά σας.
22. Σκόρους. Για να απομακρύνεται τους σκόρους από το ντουλάπι, κάντε  ένα μικρό σακουλάκι με μπάλες βαμβακιού και ρίξτε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Ή φτιάξτε μια μικρή δέσμη με αποξηραμένα φύλλα λεβάντας και λουλούδια για να κρατήσετε τους σκόρους μακριά.
23. Διαλύτης.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα οργανικός  διαλύτης που θα βοηθήσει να  απομακρύνονται τα λίπη, κόλλες και χρώμα από διάφορες επιφάνειες
24. Αποσμητικό Χώρου. Προσθέστε 5 έως 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας σε ένα μικρό βάζο και προσθέστε λίγο μαγειρική σόδα και ανακατέψτε το, στη συνέχεια κάντε τρύπες στο καπάκι. Τοποθετήστε το σε δύσοσμες περιοχές και μην ξεχάσετε να ανακινήσετε το βάζο συχνά.
25. Αρωματικά κεριά. Προσθέστε 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας στα κεριά του σπιτιού σας, για ένα ωραίο χαλαρωτικό άρωμα.