Γράφει η Ελισσάβετ Λίζα Μιχαλοπούλου
…….συνέχεια των προβλημάτων κατά την διαδικασία σαπωνοποίησης.
Το σαπούνι μου, είναι πολύ μαλακό και δεν σκληραίνει σε 48 ώρες: Πιθανόν έχετε βάλει παραπάνω νερό ή παραπάνω λάδι, μεγάλο ποσοστό ακόρεστων λαδιών ή πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Αφήστε το περισσότερο χρόνο μέχρι μια εβδομάδα στο καλούπι. Αν το σαπούνι σκληρύνει μέσα σε 5-6 εβδομάδες, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά.
Το σαπούνι εμφανίζει λευκές λωρίδες. Τι να κάνω;
Πολλοί λόγοι που μπορεί να συνέβη αυτό. Η ανάδευση ήταν πολύ αργή ή ακανόνιστη, σαπωνοποίηση σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ή αντίδραση στο συνθετικό άρωμα. Βεβαιωθείτε ότι οι λευκές γραμμές δεν είναι σόδα που δεν ανακατεύτηκε καλά. Τελικά αν τα στίγματα δεν έχουν περίσσεια σόδας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σαπούνι.
Η επιφάνεια της μπάρας εμφάνισε πορτοκαλί ή καφέ σημάδια και έχει άσχημη μυρωδιά. Τι συμβαίνει;
Είναι σημάδι ότι το σαπούνι έχει ταγγίσει, δηλ τα ασαπωνοποίητα έλαια έχουν αρχίσει να οξειδώνονται κυρίως όταν έχει μεγάλο ποσοστό υπερλίπανσης . Όταν έχει αποθηκευτεί σε χώρο με πολύ υγρασία , με πολύ ζέστη ή δεν αερίζεται επαρκώς ή σε συνταγές με ευαίσθητα έλαια που διατηρούνται για σύντομο χρονικό διάστημα. Για να μην ταγγίσει το σαπούνι προσθέστε βιταμίνη Ε σε ποσοστό 1% στα συνολικά λάδια της συνταγής.
Το σαπούνι μου διαχώρισε όσο ήταν στο καλούπι. Γιατί;
Εάν παρατηρήσετε μια στρώση υγρή και λιπαρή στην επιφάνεια του σαπουνιού όσο είναι στο καλούπι του, πρόκειται συχνά για πρόβλημα θερμοκρασίας. Πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε διαχωρισμό. Ενδέχεται επίσης να βιαστήκατε να το βάλετε στο καλούπι πριν ομογενοποιηθεί καλά. Άλλος πιθανός λόγος είναι το γάλα ή το μέλι στη συνταγή. Σιγουρευτείτε ότι προσθέσατε το γάλα και το μέλι με τον σωστό τρόπο και μη μονώνετε πολύ το καλούπι σας για να μην ζεσταθεί υπερβολικά.
Το σαπούνι παρουσιάζει το φαινόμενο του ‘’ηφαίστειου’’
Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι όταν έχετε βάλει το μείγμα στο καλούπι και μετά από λίγο διάστημα, βλέπετε το σαπούνι να βγαίνει και να χύνεται σαν λάβα ηφαιστείου και να αποκτά ένα σκούρο χρώμα. Αυτό το φαινόμενο, γίνεται γιατί ο σαπωνοπολτός έχει υπερθερμανθεί. Σε αυτό μπορεί να βοήθησε κάποιο άρωμα ή πρόσθετο συστατικό (μέλι,γάλα,βάμμα). Αυτό που μπορείτε να κάνετε, με πολύ προσοχή γιατί ΚΑΙΕΙ ,να βάλετε τον πολτό πάλι μέσα στο καλούπι. Βέβαια δεν θα βγει ομοιόμορφο αλλά δεν θα πετάξουμε τα υλικά μας.
Ρωγμή στο κέντρο του σαπουνιού (έχει σπάσει)
Οφείλετε στην υπερθέρμανση του σαπουνιού. Βάλτε το σε ένα δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Στην επιφάνεια έχει πετάξει λάδια
Αν δείτε η επιφάνεια του σαπουνιού να έχει πετάξει λάδι ή έχετε κάνει λάθος υπολογισμό ελαίων και σόδας ή έχετε κάνει πολύ μεγάλη υπερλίπανση ή δεν έγινε σωστή ανάδευση. Εδώ δυο πράγματα μπορούμε να κάνουμε ή το βάζουμε σε κατσαρόλα και ακολουθούμε την θερμή μέθοδο ή το πετάμε και φτιάχνουμε καινούργιο.
Το σαπούνι ιδρώνει
Μικρά διάφανα σταγονίδια μπορεί να εμφανιστούν στο σαπούνι ,μετά από μερικές ή αρκετές μέρες ωρίμανσης. Αυτό οφείλεται στην παρουσία γλυκερίνης στο σαπούνι, η οποία έχει την ιδιότητα να απορροφά υγρασία. Συνήθως συμβαίνει όταν υπάρχει αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Η υγρασία μπορεί να επιφέρει τάγκισμα των ασαπωνοποίητων ελαίων που υπάρχουν στο σαπούνι. Σκουπίστε τα με ένα χαρτί ταμποναριστά και μεταφέρετε τα σε ένα καλά αεριζόμενο, ξηρό, μέρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου