Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Ελίχρυσος ο μοναδικός!!!


Ελίχρυσος

(αμάραντος, σταθούρι, σεμπρεβίβα)

Ηelichrysum Italicum Microphylum

Το όνομα Ελίχρυσος προέρχεται από τις ελληνικές "ήλιος" και "χρυσό", αναφερόμενος στο χρώμα από τα λουλούδια του.Το γένος Ελίχρυσος (οικογένεια Asteraceae) είναι ένα πολύ μεγάλο γένος, συμπεριλαμβανομένων 600 ειδών σε όλο τον κόσμο.. Το φυτό αυτό είναι εγγενές στην Νότια Αφρική, τη Βόρεια Αφρική, την Ασία, Δυτική Ασία και τη Νότια-Ανατολική Ευρώπη, τη Νότιο-Δυτική Ευρώπη. Φύεται σε ξηρές, βραχώδεις ή αμμώδες έδαφος και κατά μήκος σε βουνοπλαγιές.Θεωρείται το φυτό της αιώνιας νεότητας, γιατί διατηρεί το άρωμα μελιού και την φρεσκάδα του αφού κοπεί. Περιέχει υδρογονάνθρακες, φλαβονοειδή, σεσκιτερπένια, καμφερόλη, κερκετίνη, λουτεολίνη, οξικό εστέρα νερόλης, και έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες. Έχει κυρίως δράση αντιφλεγμονώδη και ηρεμιστική, λόγω της παρουσίας 40% εστέρων με αντισπασμωδική και καταπραϋντική δράση και ανανεωτική της κυτταρικής λειτουργίας λόγω των δικετονών τις οποίες βρίσκουμε μόνο στον ελίχρυσο.
Η ανανεωτική επιρροή του αμάραντου στα κύτταρα το κάνει πολύτιμο σύμμαχο στην καταπολέμιση της γήρανσης του δέρματος. 
Βοηθά επίσης σε περιπτώσεις εκζέματος, ακμής, δερματικών ερεθισμών, εγκαυμάτων και ουλών. Μπορεί να διαλύσει παλιά αιματώματα και βοηθά σε περιπτώσεις φλεβίτιδας.Δεν είναι τοξικό και δεν προκαλεί ευαισθησίες.Παράγει ένα από τα πολυτιμότερα και ακριβότερα αιθέρια έλαια, που χαίρει μεγάλου σεβασμού στους αρωματοθεραπευτές, με 40-50% περιεκτικότητα σε εστέρες, 30% σε σεσκιτερπένια και πάνω από 10% δικετόνες. Θεωρείται η άρνικα της αρωματοθεραπείας.
Τον ελίχρυσο τον συναντάμε σαν σταθούρι στην Αμοργό, καλομοιθιά στη Σαντορίνη, ανθονοίδα στην Κρήτη, αμάραντο στην Πελοπόνησσο, αθάνατο και σεμπρεβίβα στα Κύθηρα. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου δέκα είδη και στην Αμοργό, εκτός από τα Ηelichrysum italicum και Ηelichrysum stoechas, συναντάμε σε πολύ δύσβατες περιοχές ένα εξαιρετικά σπάνιο εδημικό είδος, το Ηelichrysum amorginum με υπόλευκα άνθη, που προστατεύεται σαν απειλούμενο είδος και απαγορεύεται αυστηρά από τη νομοθεσία η συλλογή και η πώληση του.Ο ελίχρυσος χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά στην Ευρώπη για χοιράδωση, δηλαδή φυματίωση των λεμφαδένων, άσθμα, αρθρίτιδα, και πονοκεφάλους, αλλά και για σκουλήκια των εντέρων. Είναι γνωστό ως βλεννολυτικό, αντιμυκητιακο, αποχρεμπτικό, αντιπηκτικό, αντισπασμωδικό και τέλος για τις αντικαταρροϊκές. του ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο έχει εφαρμοστεί σε ραγάδες, ουλές ακμής, χειρουργικές ουλές, και πληγές.με πολυ καλά αποτελέσματα είναι εξαιρετικό στο μασάζ για το ευαίσθητο, ερεθισμένο δέρμα,, άλγη και πόνου των μυών.