Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Μελισσόχορτο αιθέριο έλαιο και ιδιότητες!

INCI Name: Melissa Officinalis Oil

Περιγραφή: Tο αιθέριο έλαιο προέρχεται από τα φύλλα του φυτού Μέλισσα η φαρμακευτική (Melissa officinalis), γνωστή και ως το μελισσόχορτο ή μελισσοβότανο. Είναι ένα πολυετές θαμνώδες φυτό το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών, την οικογένεια της μέντας. Το ύψος του κυμαίνεται από 70 έως 150 εκατοστά. Τα φύλλα έχουν μια ήπια μυρωδιά λεμονιού, που σχετίζεται με την μέντα. Τα φύλλα του είναι ωοειδή και οδοντωτά.
Ιδιότητες:
Έχει αντιφλεγμονώδεις,αντιμικροβιακές,αντισηπτικές,
τονωτικές,ηρεμιστικές,αγχολυτικές,αντιγηραντικες ιδιότητες.
Βοηθά στην καταπολέμηση των μυκητιάσεων και είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του επιχείλιου έρπητα . Προωθεί την συναισθηματική ευεξία, προσφέρει ηρεμία και χαλαρώνει τα νεύρα. Καταπολεμά τη νευρικότητα, την ένταση, το στρες, τις αϋπνίες και ευεργετεί το καρδιαγγειακό σύστημα. Βοηθά στη μείωση των σπασμών και των πόνων της περιόδου. Καταπραΰνει τους πόνους των ρευματισμών και των αρθριτικών και βοηθά στην επούλωση εξωτερικών πληγών. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση σε πρόσωπο και σώμα. Οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή που περιέχει, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, μειώνουν τις φλεγμονές, προστατεύουν και επανορθώνουν τις φθορές της επιδερμίδας. Τα τερπένια προσδίδουν στο εκχύλισμα πλούσιες καταπραϋντικές ιδιότητες ενώ η ευγενόλη και οι τανίνες, που επίσης περιέχει, εξασφαλίζουν αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση στις ακνεϊκές ή με δερματοπάθειες επιδερμίδες, ενώ αναζωογονεί και ενυδατώνει το δέρμα.
Χρήση-Εφαρμογές: Δεν χρησιμοποιείται απευθείας στο δέρμα αλλά το διαλύουμε σε κάποιο έλαιο βάσης. Συνδυάζεται καλά με τα αιθέρια έλαια Τριαντάφυλλο, Γεράνι, Λεβάντα, Ρωμαϊκό Χαμομήλι, Νερολί , Πορτοκάλι.