Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Περιποίηση ποδιών!!



Αγαπημένοι φίλοι μου
σήμερα θα μιλήσουμε για την περιποίηση των ποδιών.
Στα πόδια μας οφείλουμε πολλά! Σηκώνουν όλο το βάρος του σώματός μας, μας πηγαίνουν όπου εμείς θέλουμε, χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να χορέψουμε να περπατήσουμε και να απολαύσουμε πολλές από τις χαρές της ζωής.Ας δούμε μερικές συμβουλές και συνταγές για την περιποίηση τους.
Φροντίστε τα κάνοντας μασάζ στα πόδια κάθε βράδυ με χαλαρωτικά αιθέρια έλαια για να τα διατηρείτε μαλακά και εύπλαστα.
Εάν τα παπούτσια σας είναι πολύ σφιχτά ή δεν έχουν καλή εφαρμογή τότε εμφανίζονται κάλοι λόγω της πίεσης που ασκείται στις περιοχές του ποδιού με κόκκαλα και επίσης επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος οδηγώντας τελικά σε κάλους ή ρόζους.
Το περπάτημα με γυμνά πόδια σε ανώμαλες επιφάνειες ή η υπερβολική έκθεση των γυμνών 
ποδιών στον ήλιο, τον αέρα ή το νερό προκαλεί ρωγμές στις φτέρνες και στα πέλματα, οι οποίες προκαλούν ξηρότητα και τραχύτητα στα πόδια.Ας δούμε μερικές φυτικές - φυσικές συνταγές,το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα κουρασμένα,πρησμένα και ξηρά πόδια!!!

Κάνοντας πάντα ένα ποδόλουτρο γύρω στα 10΄ - 15΄ λεπτά και αφου τα στεγνώσουμε καλά,κάνουμε τα εξής:

Κουρασμένα,πρησμένα πόδια

Αμυγδαλέλαιο 100 ml (ελαφρός ζεστό σε μπεν μαρί,όσο να το ανέχεται το χέρι μας)
20 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτο 
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα
 
 Αιτία του πόνου στα πόδια είναι η κίνηση των μυών της γάμπας.Αυτό γίνεται όταν το πόδι στρέφεται εσωτερικά περισσότερο από ότι πρέπει λόγω του υπερπρηνισμού (χαμηλή καμάρα) της υπαστραγαλικής άρθρωσης.
Σε φυσιολογικά πόδια χωρίς πλατυποδία, ο υπερπρηνισμός προέρχεται από ανώμαλες επιφάνειες στις οποίες στεκόμαστε και περπατάμε καθημερινά, οι οποίες ωθούν το πόδι στον πρηνισμό και στην παθολογική περιστροφή.
Εξαιτίας αυτού εξασκείται μεγαλύτερη δύναμη και ένταση στο μυϊκό σύστημα του ποδός και δημιουργεί κούραση καθώς και ευπάθεια στους τραυματισμούς

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μπεν μαρί ζεσταίνουμε (προαιρετικά) ελαφρός τα λάδια,τόσο όσο το ανέχεται το χέρι μας.Τέλος ρίχνουμε τα αιθέρια έλαια,αναδεύοντας απαλά και έπειτα κάνουμε το μασάζ.(Επειδή το λάδι μας είναι αρκετό μπορούμε να ζεστάνουμε μόνο την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε αφού έχουμε βάλει όλα τα υλικά μας πρώτα σε ένα αποστηρωμένο μπουκάλι.)Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε τη μισή δόση,βάζεται τη μισή δοσολογία σε όλα τα υλικά.


Ξηρά πόδια

Αμυγδαλέλαιο 50ml 
Λάδι καλέντουλας 50 ml
30 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι 
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβαντα
  
 
 Σκασμένες φτέρνες
 Αμυγδαλέλαιο 50ml (η διαδικασία είναι ίδια με την προηγούμενη)
 Λάδι Άρνικας 50 ml
25 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα 
15 σταγόνες αιθέριο έλαιο πατσουλί
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο τειόδεντρο 

Οι σκασμένες φτέρνες είναι μια συνηθισμένη κατάσταση των ποδιών, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συχνά οφείλονται στη ξηρότητα του δέρματος. Η ύπαρξη κάλων γύρω από την περιοχή της φτέρνας κάνει το πρόβλημα ακόμα πιο έντονο. Σε μερικές περιπτώσεις, τα ξηρά και σκασμένα πόδια μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση ή να κάνουν το περπάτημα επίπονο! 
Προσοχή:όσοι έχουν αλλεργία στα συγκεκριμένα αιθέρια έλαια,να αποφύγουν την χρήση τους.
                                                     Διατηρήστε τα πόδια σας υγιή!!!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!