Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Αιθέρια έλαια

Hello
φίλοι μου!Άς δούμε τι είναι τα αιθέρια έλαια που όλοι μας τόσο έχουμε ακούσει.

Το αιθέριο έλαιο είναι η εξαιρετικά συμπυκνωμένη , αρωματική και λιπαρή ουσία που ενυπάρχει σε  ποικίλα μέρη των  φυτών, βοτάνων, καρπών και δένδρων. Καλείται «αιθέριο» γιατί το έλαιο αυτό είναι πτητικό, δηλαδή εξατμίζεται πολύ γρήγορα στον αέρα.

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι παραγωγής των αιθέριων ελαίων. Οι βασικότεροι είναι:
1) Απόσταξη με ατμό: Είναι ο πιο κοινός και οικονομικός τρόπος επεξεργασίας ενός φυτού για την παραγωγή του αιθέριου ελαίου του. Ανάλογα με το κάθε φυτό, τα μέρη που περιέχουν την αρωματική του ουσία (π.χ. φύλλα, άνθη, μπουμπούκια κλπ) τοποθετούνται σε μεγάλα δοχεία και με την βοήθεια του ατμού ζεσταίνονται απελευθερώνοντας τα αιθέρια έλαιά τους. Υπό-προϊόν αυτής της διαδικασίας είναι και η παραγωγή των ανθόνερων (hydrosols).
2) Εξαγωγή με την χρήση διοξειδίου του άνθρακα: Μια πιο πρόσφατη μορφή επεξεργασίας του φυτού για την απόσπαση του αιθέριου ελαίου του, η οποία απαιτεί την χρήση ακριβού και πολύπλοκου μηχανήματος. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα σε πολύ υψηλή πίεση και πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή ενός πιο αρωματικού ελαίου.
3) Έκθλιψη: Είναι ο μοναδικός τρόπος παραγωγής αιθέριου ελαίου από τα εσπεριδοειδή, καθώς πραγματοποιείται ουσιαστικά με το «λιώσιμο» της φλούδας των φρούτων από την οποία και βγαίνει το αιθέριο έλαιο.
4) Εξαγωγή με την χρήση διαλύτη: Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για την εξαγωγή των ρητινών από τις οποίες μετά αποστάζονται αιθέρια έλαια (π.χ. μύρρο, λιβάνι) αλλά και την παραγωγή των λεγόμενων Absolutes. Tο παράγωγό τους είναι ένα εξαιρετικά αρωματικό έλαιο. Ο διαλύτης που χρησιμοποιείται είναι συνήθως κάποια αλκοόλη. Συγκεκριμένα, η αλκοόλη εφαρμόζεται σε συνδυασμό με την στερεή ουσία (concrete) που προκύπτει από την απόσταξη των φύλλων ή λουλουδιών ορισμένων φυτών (π.χ. τριαντάφυλλο και γιασεμί). Το απόσταγμα που απομένει καλείται Absolute και είναι ουσιαστικά μια πολύ αρωματική και συμπυκνωμένη ουσία. ΔΕΝ θεωρείται αιθέριο έλαιο, γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις αγορές μας. Πρόκειται για καθαρά αρωματική ουσία, που διατηρεί τα ευεργετικά συστατικά του φυτού από το οποίο προέρχεται και είναι εξαιρετικά ακριβή.


Ειδικές Περιπτώσεις: Εγκυμοσύνη & Παιδί

Ειδικότερα στην περίπτωση της εγκυμοσύνης, όπου ο οργανισμός της γυναίκας είναι ευαίσθητος και το έμβρυο δεν έχει ακόμα αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας, τα αιθέρια έλαια ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να χρησιμοποιούνται. Υπάρχουν ορισμένες ελάχιστες εξαιρέσεις, που θα αναφέρουμε παρακάτω. Ακόμα όμως και στις εξαιρέσεις αυτές, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε την μισή ποσότητα από αυτήν που θα χρησιμοποιούσαμε αν η γυναίκα δεν κυοφορούσε.
Συγκεκριμένα, σε περίπτωση εγκυμοσύνης επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ τα παρακάτω αιθέρια έλαια και ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ το πρώτο τρίμηνο της κύησης:
*Ρωμαϊκό χαμομήλι
*Λεβάντα
*Πτιγκρέιν
*Γεράνι
*Λεμόνι
*Σανταλόξυλο
*Πορτοκάλι
*Νερολί
*Τριαντάφυλλο (και μόνο το Rose Otto)
Στην περίπτωση των μικρών παιδιών και πάλι πρέπει να τηρούμε ορισμένους κανόνες χρήσης των αιθέριων ελαίων. Για τα μωρά έως 3 μηνών, απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε αιθέριου ελαίου. Μετά την ηλικία των 3 μηνών και ως τα 2 έτη, επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται τα παραπάνω ασφαλή αιθέρια έλαια σε πολύ μικρές δοσολογίες (π.χ. 1 σταγόνα για κάθε 20 ml καλλυντικού προϊόντος – λάδι ή κρέμα). Μετά τα 2 έτη και ως τα 10, μπορούμε να αυξάνουμε την παραπάνω δοσολογία στις 2 σταγόνες από τα ασφαλή έλαια για κάθε 20 ml προϊόντος. Από τα 10 έτη και μετά, μπορούμε να ακολουθήσουμε κανονικά τις δοσολογίες που χρησιμοποιούμε και στους ενήλικες.


Ιδιότητες αιθέριων ελαίων


Α
Άρκευθος
- Αγριοκυπάρισσο: Για άγχος, άσθμα, αλλεργίες, ρευματισμούς, πόνους αρθριτικών, κολικό, αιμορροΐδες, γυναικολογικά (κυστίτιδες, δυσμηνόρροια), κατακράτηση υγρών, δερματικά προβλήματα (ακμή, λιπαρά δέρματα, τριχόπτωση, σμηγματόρροια, μυκητιάσεις). Εντομοαπωθητικό, όχι σε εγκύους.
Β
Βασιλικός
: Ηρεμιστικό (στο μπάνιο). Ανακουφίζει από το άγχος, βελτιώνει την κυκλοφορία. Για κατάθλιψη, προβλήματα γαστρεντερικά, για κρυολογήματα. Πρώτη βοήθεια για τσιμπήματα φιδιών και σφήκας (αδιάλυτο), όχι σε εγκύους.
Βενζόη: Θερμαντικό, αντισηπτικό, για ακμή, έκζεμα, ψωρίαση, αναπνευστικό.
Βετιβερία: Τονωτικό, αναζωογονεί τα κύτταρα. Κατάλληλο για την αρθρίτιδα.
Γ
Γαρίφαλο: Ανακουφίζει από τον πονόδοντο, ιγμορίτιδα, κρυολογήματα, βρογχίτιδα, άσθμα, νευραλγία, υπέρταση, διάρροια, δυσπεψία. Για δερματολογικά (λύκος, ιλαρά, ψώρα). Εντομοαπωθητικό. Πολύ δυνατό αιθέριο έλαιο, χρησιμοποιείται με μέτρο, όχι σε εγκύους.
Γεράνιο: Για διάρροια και γαστρεντερικά προβλήματα, πέτρες στο ουροποιητικό. Για μολύνσεις του στόματος (πλύσεις με μια σταγόνα σ’ ένα ποτήρι νερό). Αιμορραγίες κλιμακτηρίου, λευκόρροια, στειρότητα. Κυτταρίτιδα, εμμηνόπαυση.
Γιασεμί: Τονωτικό του νευρικού συστήματος, ψυχοσωματικά προβλήματα, γυναικολογικά προβλήματα, αναπνευστικό, αντισηπτικό, για ξηρά ευερέθιστα δέρματα, ρυτίδες.
Γλυκάνισος: Για νευρική δυσπεψία, τυμπανισμό, ημικρανίες, επώδυνες περίοδοι, άσθμα, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή. Γαλακτογόνο σε περιπτώσεις λίγου γάλακτος. Για καθαρισμό, γυάλισμα των δοντιών και καθαρή αναπνοή, όχι σε εγκύους.
Γκρέιπ-φρουτ: Τονωτικό σε προβλήματα πέψης, ρυθμιστικό της λέμφου και των εκκρίσεων, για την κυτταρίτιδα, παχυσαρκία, κατακράτηση υγρών.
Δ
Δάφνη
: Για βρογχικό, άσθμα, αλλεργίες, αναπνευστικές μολύνσεις, δυσκολίες στη συγκέντρωση, περιποίηση του δέρματος (σαν λοσιόν μέσα σε αμυγδαλέλαιο), όχι σε εγκύους.
Δενδρολίβανο: Για τόνωση του νευρικού, κυκλοφορικού και λεμφικού συστήματος. Είναι διουρητικό, καταπολεμά την κολίτιδα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, τυμπανισμό, πέτρες χολής, γαστρεντερίτιδα, στομαχόπονο, ρευματισμούς. Για την αμηνόρροια, λευκόρροια, πόνους μυϊκούς, αρθρίτιδα, άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα, βήχα, γρίπη. Ιδανικό για το τριχωτό της κεφαλής, αλωπεκία, τριχόπτωση. Καταπολεμά την παχυσαρκία, την κατακράτηση υγρών και την κυτταρίτιδα. Για τριχόπτωση. Για πληγές, καψίματα, ρευματισμούς, κουρασμένα ή πρησμένα πόδια. Για πονοκεφάλους, υπέρταση.
Ε
Έλατο
: Αντισηπτικό, αναζωογονητικό.Για άσθμα, βρογχίτιδα.
Ευκάλυπτος: Ιδανικό για τα κρυολογήματα (αναπνοές, μασάζ, μπάνιο), πονοκέφαλο από υπεραιμία. Για μυϊκούς πόνους, ρευματοειδή, αρθρίτιδα, κυστίτιδα, διάρροια.
Θ
Θυμάρι: Γενικό τονωτικό, για νευρική εξάντληση, χαμηλή πίεση. Τονωτικό του τριχωτού της κεφαλής, αντισηπτικό και προφυλακτικό για τη γρίπη και το συνάχι, τη βρογχίτιδα, κοκίτη, ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα, βραχνάδα, άσθμα, εμφύσημα, προβλήματα πέψης, όχι σε εγκύους.
Ι
Ιεροβότανο
: Για πόνους περιόδου, κατάθλιψη από εμμηνόπαυση, κακή κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Ακατάλληλο κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και θηλασμού.
Κ
Κανέλα: Καλό για το κυκλοφορικό, την καρδιά το νευρικό σύστημα. Τονωτικό, σεξουαλικό, χαλαρωτικό, κόβει την όρεξη, αντισηπτικό. Για σπασμούς, αναιμία, εξάντληση, διάρροια, δυσκοιλιότητα, προβλήματα πεπτικού, φούσκωμα. Καταπολεμάει τις ψείρες, ψώρα, σκουλήκια, τυμπανισμό, βήχα. Χρήσιμο στη ζαχαροπλαστική - μαγειρική, όχι σε εγκύους.
Κάτζεπουτ: Βοηθά το γαστρεντερικό σύστημα. Κατάλληλο για κυστίτιδα, ωτίτιδα, ρευματισμούς, δυσμηνόρροια, άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα, λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, φυματίωση. Τσιμπήματα εντόμων. Εξάγεται από ρητίνη.
Κέδρος: Για χρόνιες καταστάσεις άγχους, συμπτώματα παράλυσης, πληγές. Ενάντια στο συνάχι και γενικά βλέννες. Εντομοαπωθητικό, εντομοκτόνο, απολυμαντικό (για το σκόρο, λίγες σταγόνες στη ντουλάπα). Σε περιπτώσεις ακμής, τριχόπτωσης, αλωπεκίας, πιτυρίδας, σμηγματόρροιας. Εξάγεται από ρητίνη, όχι σε εγκύους.
Κολίανδρος: Τονωτικό, χωνευτικό, για άγχος, στρες, αϋπνία.
Κυπαρίσσι: Γνωστό για τις αντισηπτικές και διουρητικές του ιδιότητες. Για τις αιμορροΐδες, το ίδρωμα των ποδιών, τις χιονίστρες, κρυοπαγήματα, τους κιρσούς. Για καλή κυκλοφορία. Για πόνους περιόδου, αιμορραγίες εμμηνόπαυσης, προβλήματα ωοθηκών και γενικά καλό για γυναικολογικά προβλήματα. Για το άσθμα. Κατά της κυτταρίτιδας. Εξάγεται από ρητίνη.
Λ
Λεβάντα
: Είναι το αιθέριο έλαιο που έχει τις περισσότερες εφαρμογές. Για πληγές κάθε είδους, τσιμπήματα, ψείρα, ψώρα (επάλειψη αδιάλυτο), πονοκέφαλο, καταρροή και γενικά γρίπη, ημικρανίες (λίγες σταγόνες στους κροτάφους), κακή αναπνοή, πόνους στα αυτιά, προβλήματα μύτης και λαιμού. Για παχυσαρκία, κατακράτηση υγρών, ανωμαλίες περιόδου, τόνωση του κυκλοφορικού, πόνους των μυών, ρευματισμούς, διαστρέμματα, κολικούς, δυσπεψία, ναυτία. Γυναικολογικά προβλήματα. Για άγχος, κατάθλιψη, ακμή, δερματίτιδα, έκζεμα, ψωρίαση, ακμή.
Λεμόνι: Αντισηπτικό, για φλεγμονές στόματος και γλώσσας, σε πληγές, έρπη, τσιμπήματα εντόμων, χιονίστρες). Κατάλληλο για περιποίηση μαλλιών (στο ξέβγαλμα), λιπαρού δέρματος, ρυτίδων. Για αναιμία, κιρσούς, σπασμένα αγγεία, υπέρταση, διαβήτη, αρθριτικά, ρευματισμούς. Ενδείκνυται για κυτταρίτιδα, παχυσαρκία, αποβολή των τοξινών από τα νεφρά.
Λεμονόχορτο: Αντισηπτικό, τονωτικό και αναζωογονητικό. Ρυθμιστικό του νευρικού και πεπτικού συστήματος. Αποτελεσματικό για το συνάχι. Όχι στο μπάνιο. Κατάλληλο για δέρμα με ανοικτούς πόρους. Εντομοαπωθητικό.
Λιβάνι: Αντισηπτικό, για κυστίτιδα, αιμορροΐδες, δερματικά προβλήματα (ρυτίδες, χαλαρωμένο δέρμα). Εισπνοές για το βήχα. Καταπραϋντικό, κατεβάζει την πίεση. Εξάγεται από ρητίνη.
Λουΐζα: Καταπραϋντικό, τονωτικό, για στομαχικούς πόνους, αντισπασμωδικό, αφροδισιακό, καθαρίζει το συκώτι.
Μ
Μανταρίνι: Ηρεμιστικό του άγχους και της αγωνίας, υπνωτικό, αντισπασμωδικό, τονωτικό σε περιπτώσεις αδυναμίας.
Μαντζουράνα: Αντισπασμωδικό και καταπραϋντικό. Τονωτικό για την καρδιά, το ουροποιητικό, το νευρικό και το πεπτικό σύστημα. Φάρμακο για την ημικρανία, αϋπνία, κρυολόγημα, μελανιές, μυϊκούς πόνους, διαστρέμματα, όχι σε εγκύους.
Μάραθος: Καλό για το γαστρεντερικό σύστημα, λόξιγκα, ναυτία, εμετό, παχυσαρκία, κατακράτηση υγρών. Διουρητικό, βοηθά τον καθαρισμό των νεφρών από τις πέτρες. Επίσης, βοηθά την αδύνατη όραση. Όχι σε εγκύους.
Μαύρο πιπέρι: Διεγερτικό του πεπτικού συστήματος και αφροδισιακό. Τονωτικό για τη σπλήνα και το μυϊκό τόνο. Ανακουφίζει από τα φουσκώματα. Διουρητικό. Καλό για κρυολογήματα στο κεφάλι, καταρροές, βήχα.
Μελισσόχορτο: Ηρεμιστικό, τονωτικό. Καλό για το νευρικό και το πεπτικό σύστημα. Για υπέρταση.
Μέντα: Χρησιμοποιείστε το αντί για ασπιρίνη σε πονοκεφάλους (επάλειψη στο μέτωπο ή στους κροτάφους), πονόδοντο, κοιλιακούς, πεπτικούς, γυναικολογικούς πόνους, κρυολογήματα (μία σταγόνα σε εσωτερική λήψη). Το καλύτερο για τσιμπήματα από κουνούπια και άλλα έντομα. Εντομοαπωθητικό.
Μοσχοκάρυδο: ενίσχυση όρεξης, απολυμαντικό, μαγείρεμα, απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη.
Μύρο: Καλό για κρυολογήματα, συνάχι και βρογχίτιδα, πληγές, στοματίτιδα, άφθες, αιμορροΐδες, λευκόρροια. Τονωτικό της σεξουαλικότητας. Εξωτερική επάλειψη για αιμορροΐδες, κατάλληλο για διάρροια, φουσκώματα, έλλειψη όρεξης. Για ερεθισμένα δέρματα γερασμένα, έλκη, πληγές, ρυτίδες. Εξάγεται από ρητίνη, όχι σε εγκύους.
Μύρτος: Εξισορροπητικό του ορμονικού, για προβλήματα ωοθηκών και θυρεοειδούς, κατάλληλο για λιπαρά δέρματα.
Ν
Νερολί: Χαλαρωτικό, ηρεμιστικό. Για υστερία, πανικό, ταχυπαλμία, καταστάσεις σοκ, νευρικές διάρροιες, φουσκώματα. Αναζωογονητικό για όλους τους τύπους δέρματος.
Νιαουλί: Αναζωογονητικό, τονωτικό του νευρικού συστήματος. Για τη δυσπεψία, ουρολοίμωξη, πονόλαιμο, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα.
Π
Παλμαρόζα: Αντισηπτικό, βακτηριοκτόνο, αντιμικροβιακό, τονώνει και αναζωογονεί τα κύτταρα του γερασμένου δέρματος.
Πατσουλί: Ένα άρωμα με αφροδισιακές ιδιότητες! Βοηθά στην παχυσαρκία και στην κατακράτηση υγρών. Θεραπεύει τα σκασμένα δέρματα και τις ραγάδες. Εξάγεται από ρητίνη.
Περγαμόντο: Καλό σε περιπτώσεις βρογχίτιδας. Αρωματικό, αντικαταθλιπτικό. Για το γαστρεντερικό σύστημα, δερματικά προβλήματα, τον έρπη (επάλειψη απευθείας). Λευκόρροια, μύκητες γεννητικών οργάνων.
Πεύκο: Αναζωογονητικό για τον εγκέφαλο. Δυνατό αντισηπτικό για το ουροποιητικό σύστημα και το συκώτι. Ενδείκνυται για κούραση, ένταση, νευρικότητα, αϋπνία, μυϊκές κράμπες, ρευματισμούς, πόνους στις αρθρώσεις και στην πλάτη, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή. Εξάγεται από ρητίνη.
Πορτοκάλι: Πεπτικά προβλήματα, ρυθμίζει τη λέμφο και εκκρίσεις. Κατάλληλο για παχυσαρκία, κατακράτηση υγρών. Καταστέλλει την ταχυπαλμία, αϋπνία, ηρεμιστικό (μπάνιο), τονωτικό.
Πτίγκρεϊν: Ιδιότητες περίπου ίδιες με το νερολί αλλά δεν είναι τόσο καταπραϋντικό, αντίθετα ξυπνάει τον εγκέφαλο.
Ρ
Ρίγανη: Για το άσθμα, τη βρογχίτιδα, το βήχα. Για έλλειψη όρεξης, κακή χώνευση, ακανόνιστες περιόδους, κυτταρίτιδα, ψείρα.
Ροδόξυλο: Ιδανικό για το δέρμα σαν αντισηπτικό, αναζωογονητικό των κυττάρων, για την ακμή, δερματίτιδες, γερασμένο δέρμα, ρυτίδες.
Σ
Σανδαλόξυλο: Ηρεμιστικό. Κατά της διάρροιας, γαστρίτιδας, κολικού, ναυτίας, λόξιγκα, λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Χρήσιμο για ξηρά, μολυσμένα και ευερέθιστα δέρματα. Εξάγεται από ρητίνη.
Σιτρονέλλα: Καλό για το γαστρεντερικό σύστημα, κολίτιδα, χαλαρωμένους μυς. Εντομοαπωθητικό κυρίως για τα κουνούπια, όχι σε εγκύους.
Τ
Τζίντζερ (πιπερόριζα): Χαλαρωτικό, τονωτικό. Βοηθά το δέρμα να αναπνέει. Για διάρροια, κακή πέψη, ρευματισμούς. Καλό για τον πονόλαιμο, τυμπανισμό.
Τριαντάφυλλο: Ηρεμιστικό. Καλό για την καρδιά, κατάθλιψη, ένταση, στομάχι, συκώτι, δυσκοιλιότητα, ναυτία, κακό κυκλοφορικό, πόνους στο κεφάλι, γυναικολογικά, δερματικά προβλήματα, ρυτίδες.
Τσαγιόδενδρο: Για το γαστρεντερικό σύστημα, κρυολογήματα, βρογχίτιδα (γαργάρες). Ιδανικό για τους μύκητες candida και γενικά τους μύκητες των ποδιών, μολυσμένες πληγές, τσιμπήματα εντόμων.
Υ
Υλάνγκ-Υλάνγκ: Γνωστό για το ωραίο άρωμά του. Θεωρείται ότι ρυθμίζει το ορμονικό σύστημα και την υπέρταση. Κατάλληλο για γαστρεντερικά προβλήματα, κατάθλιψη, ένταση, αϋπνία. Γνωστό για τις αφροδισιακές ιδιότητές του!
Ύσσωπος: Ρυθμιστικό της πίεσης και της υπέρτασης, για το αναπνευστικό, δερματολογικά και γυναικολογικά προβλήματα, όχι σε εγκύους.
Φ
Φασκόμηλο: Τονωτικό (μπάνιο). Για τις παθήσεις και πόνους των αρθρώσεων (ρευματισμοί, αρθριτικά). Διουρητικό, καθαρίζει το δέρμα, για ακμή, έκζεμα, δερματίτιδα, τριχόπτωση, ρυθμίζει τη σμηγματόρροια και την ενδοκρινική ισορροπία. Ενδείκνυται για συσσώρευση λίπους, παχυσαρκία, κατακράτηση υγρών.
Χ
Χαμομήλι: Για ερεθισμό βλεφάρων, δερματίτιδες, σπασμένα αγγεία, σκασμένο ξηρό δέρμα, πληγές, καψίματα, ρευματισμούς, αρθρίτιδα, κυστίτιδα, σπασμοφιλία. Αντιαλλεργικό, αντισηπτικό. Ό,τι καλύτερο κατά του στρες, της κατάθλιψης και της αϋπνίας.




ΠΡΟΣΟΧΗ: τα αιθέρια έλαια πωλούνται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και φαρμακεία
και όχι αυτά που βρίσκουμε σε διάφορα παιχνιδάδικα τα οποία είναι βιομηχανικά αρώματα τύπου έλαια και χρησιμοποιούνται μόνο για τους  αρωματικούς καυστήρες 





"Σαπούνι" άραγε απο τι είναι φτιαγμένο?

Γεια χαρά
καθώς είχα αϋπνίες σκέφτηκα να πούμε λίγα λόγια για το σαπούνι που χρησιμοποιούμε όλοι μας.Άραγε γνωρίζουμε από τι κατασκευάζεται?Και πόσοι από εμάς ξέρουμε να διαβάζουμε την ετικέτα του σαπουνιού που αγοράζουμε.Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να πούμε λίγα λόγια καθώς και εγώ δεν ήξερα και τα έμαθα στα σεμινάρια τα οποία παρακολούθησα.

Όλοι μας τρέχουμε στα super market ή σε διάφορα καταστήματα που πουλάνε καλλυντικά -  καθαριστικά προϊόντα αγοράζοντας σαπούνια η αφρόλουτρα κ.α.λ χωρίς καν να διαβάσουμε από τι αποτελούνται.Ή διαβάζουμε, αλλά ουσιαστικά δεν ξέρουμε καν τι σημαίνουν.
Αν κάποιος με χημικές γνώσεις ψάξει περισσότερο το θέμα θα διαπιστώσει ότι τα περισσότερα περιέχουν συνθετικά χημικά και ελάχιστα φυσικά υλικά λιγότερο του 2%!. Το σαπούνι είναι ένα από αυτά που άλλοτε παραγόταν στο σπίτι. Μετά τον πόλεμο η σπιτική παραγωγή εγκαταλείφθηκε σε όφελος της βιομηχανικής παραγωγής.Άλλωστε οι συνταγές ομορφιάς του παρελθόντος βασίζονταν σε συνδυασμούς απλών υλικών από το άμεσο περιβάλλον.Ας δούμε όμως πως μπορούμε να διαβάσουμε τις ετικέτες!

Σαπούνια του εμπορίου: Αποκρυπτογραφήσετε την ετικέτα:
Από το 1998 όλα τα καλλυντικά πρέπει να αναγράφουν στην συσκευασία τους την σύσταση σε διεθνή ονοματολογία (λέγεται INCI, international Nomenclature of cosmetic ingredients) δηλαδή να αναφέρουν τα συστατικά με όνομα λατινικό, χημικό η του αντίστοιχου βότανου.
Στα φυσικά σαπούνια λοιπόν θα βρείτε αρχικά μια ένδειξη του τύπου sodium …..ate. Αυτό σας δείχνει ότι περιέχει ένα σαπωνοποιούμενο έλαιο η λίπος ζωικό η φυτικό. Τα συστατικά αυτά που θα αναφέρονται συνήθως θα είναι: sodium tallowate δηλαδή σαπούνι από μοσχαρίσιο λίπος, sodium cocoate από έλαιο καρύδας, sodium palmate από φοινικέλαιο, sodium palm kernelate από φοινικοπυρηνέλαιο και σπάνια sodium olivate δηλαδή από ελαιόλαδο. Αν δεν είναι φυσικό σαπούνι θα έχει σαν βάση απορρυπαντικό δηλαδή χημικό προϊόν προερχόμενο συνήθως από το πετρέλαιο. Ακολουθούν τα διάφορα πρόσθετα με λατινικά ονόματα, βότανα, αρώματα, συντηρητικά και χρωστικές.
Υγρά σαπούνια με η χωρίς σαπούνι, shower gel.
Το σαπούνι χωρίς σαπούνι έχει όλες τις ιδιότητες του σαπουνιού, πλένει σαν σαπούνι, αφρίζει σαν σαπούνι, έχει την υφή του σαπουνιού. Και όμως δεν είναι σαπούνι! Το συστήνουν στρατιές δερματολόγων ήδη από την δεκαετία του 50 για ευαίσθητες επιδερμίδες. Η σύστασή του δεν έχει τίποτα φυσικό. Απορρυπαντικό, αφριστικός παράγοντας, παραφίνη, συντηρητικά, αρώματα κλπ. δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα απορρυπαντικά πιάτων και ρούχων.
Αδειάζουν πολύ γρήγορα ενώ το πλαστικό μπουκάλι δύσκολα ανακυκλώνεται. Πρέπει να ψάξει κανείς πολύ για να βρει ένα πραγματικό υγρό σαπούνι που λέγεται υγρό σαπούνι Καστίλλης και έχει όνομα INCI potassium olivate αντί για sodium olivate.


Ας δούμε όμως τις παλιές μεθόδους που έφτιαχναν οι γιαγιάδες στα χωριά τα σαπούνια τους.(κάτι ήξεραν και οι παλιοί)

Μέθοδοι παραγωγής σαπουνιού
Μέχρι την μοντέρνα εποχή η παραγωγή σαπουνιού γινόταν με πολύωρη θέρμανση ελαίων συνήθως ελαιόλαδου με στάχτη που είναι μια ακάθαρτη μορφή ανθρακικής ποτάσας.(η μέθοδος της γιαγιάς)

Βασικά Συστατικά
Έλαιο (ελαιόλαδο ή ελαφρύτερα λάδια)
Νερό (αποσταγμένο κατά προτίμηση)
Βάση (NaOH, [υδροξείδιο του νατρίου] κοινώς καυστική σόδα ή KOH, [υδροξείδιο του καλίου] κοινώς καυστική ποτάσα)
Βότανα
 

Η θερμή μέθοδος(η μέθοδος, όπως προανέφερα) γίνεται με πολύωρο ζέσταμα ελαιόλαδου ή  φοινικέλαιου ή και μίξη διάφορων ελαίων που είναι ειδικά για σαπωνοποίηση με καυστική σόδα μέχρι να γίνει η σαπωνοποίηση. Όταν κρυώσει ξεκαλουπώνεται και αφήνεται να στεγνώσει, μετά κόβεται σε κομμάτια.
Η κρύα μέθοδος ήδη γνωστή από τον 17ο αιώνα τεκμηριώθηκε τα τελευταία χρόνια και τα υλικά ζυγίζονται και υπολογίζονται με ακρίβεια γραμμαρίου. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτείται θέρμανση, η ανάμιξη και το άδειασμα στο καλούπι όπου ωριμάζει αργά αρκούν για να γίνει η αντίδραση. Είναι η κατεξοχήν κατάλληλη μέθοδος για σπιτικό σαπούνι ενώ δεν ενδείκνυται για βιομηχανική παραγωγή.
Πλεονεκτήματα της κρύας μεθόδου σαπωνοποίησης:
Όλη η γλυκερίνη που παράγεται διατηρείται στο σαπούνι, είναι σημαντικός ενυδατικός παράγοντας.
Η χαμηλή θερμοκρασία μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε απαραίτητα έλαια (πολυακόρεστα), και αιθέρια έλαια χωρίς να υποστούν αλλαγές οι ευεργετικές τους ιδιότητες
Η μέθοδος παραγωγής είναι απλή και ανέξοδη, δεν χρειάζεται επένδυση σε ακριβό εξοπλισμό
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά λίπη και έλαια και απεριόριστες συνταγές πράγμα που δίνει στα σαπούνια μεγάλη ποικιλία από καλλυντικές ιδιότητες.





Υπάρχουν πολλές συνταγές στο διαδίκτυο για παρασκευή σαπουνιού καθώς και διάφορα video που μπορούν να σας βοηθήσουν.Τίποτα δεν είναι δύσκολο αρκεί να θέλουμε να το κάνουμε και για να είμαστε σίγουροι του τι βάζουμε στο σώμα μας!





Καλή επιτυχία!!!