Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Μέλι το θαυματουργό

" Μέλι "
μια λέξη χιλιάδες τα οφέλη του.Το μέλι το γνωρίζουμε όλοι για την ξεχωριστή γεύση του αλλά και για τις χρήσεις του στη φαρμακευτική  και στην κοσμετολογία.Το μέλι εέναι μια γλυκιά παχύρευστη ουσία που παρασκευάζεται απο τις μελισσες με πρωτη υλη φυτικες ή ζωικες μελιττωδεις εκκρισεις ή νεκταρ ανθεων. Η πρώτη ύλη επεξεργάζεται και εμπλουτίζεται με άλλες ουσίες και ένζυμα απο τις μέλισσες που την συλλέγουν. Ο σκοπός της παραγωγής του μελιού απο την μέλισσα είναι για την τροφή της. Το μέλι ειναι το βασικότερο των προϊόντων της κυψέλης. Απο την αρχαιότητα θεωρείται μια μακροβιοτική τροφή με εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο. Στο μέλι στηρίζεται η διατροφή πολλών απο τις μακροβιότερες φυλές του πλανήτη και η επιβίωση πολλών άγριων φυλών στην ζούγκλα και τον αμαζονιο.Περιέχει ήπια άλφα υδροξέα,όπως το γλυκονικό οξύ.Περιέχει 11 ένζυμα, 14 μέταλλα, 21 αμινοξέα, όλες τις βιταμίνες που οι διατροφολόγοι θεωρούν απαραίτητες για την υγεία, όπως οι βιταμίνες Α, D, Ε, Κ, ερυθρίνη,νικοτινικό οξύ,βιταμίνες Β, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, πυριδοξίνη και  Βιοτίνη,ίχνη μετάλλων όπως το πυρίτιο, ο χαλκός, μαγνήσιο, σίδηρο, κλπ.Ας δούμε όμως μερικές απο τις χιλιάδες συνταγές που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας!!!


1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλιά σούπας κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά σούπας τζέλ αλόης (την βρίσκουμε στα φαρμακεία ή σε μαγαζί με βιολογικά προϊόντα)

Εκτέλεση:
Αναμίξτε όλα τα υλικά μαζί και εφαρμόστε στο πρόσωπο σας για 15 λεπτά, ξεβγάλτε με χλιαρό νερό. Οι ενυδατικές ιδιότητες της κρέμας και της αλόης κάνουν την μάσκα αυτή ιδανική για όλους τους τύπους δέρματος, ενώ οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην αναδόμηση και θρέψη της επιδερμίδας. Μπορεί να γίνεται 3 φορές την εβδομάδα.

2η Συνταγή
 
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο

Εκτέλεση:
Αναμίξτε τα υλικά και εφαρμόστε στο πρόσωπο σας για 15 λεπτά, ξεβγάλτε με χλιαρό νερό. Είναι ιδανική για όλους τους τύπους δέρματος καθώς οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην αναδόμηση και θρέψη της επιδερμίδας. Μπορεί να γίνεται 3 φορές την εβδομάδα.
 
Μάσκα προσώπου για λιπαρές επιδερμίδες.

1 κουταλιά σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι
1 κουταλιά της σουπας άργιλο ( το βρίσκουμε στα φαρμακεία ή σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα )
1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεμονιού ή λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.

Εκτέλεση:
Αναμίξτε τα υλικά και εφαρμόστε στο πρόσωπο σας για 15 λεπτά, ξεβγάλτε με χλιαρό νερό. Είναι ιδανική για λιπαρά δέρματα καθώς περιέχει άργιλο και λεμόνι συστατικά που βοηθούν στην ρύθμιση της λιπαρότητας. Μπορεί να γίνεται 1 φορά την εβδομάδα.

Αντιρυτιδική μάσκα με μέλι

1 κουταλιά της σουπας μέλι
1 κρόκος αυγού
1 κουταλιά της σούπας λάδι αβοκάντο ή πολτοποιημένο αβοκάντο
1 κουταλιά της σούπας τζέλ αλόης
1 κάψουλα βιταμίνης Ε ( τη βρίσκουμε στα φαρμακεία)

Εκτέλεση:
Αναμίξτε τα υλικά και εφαρμόστε στο πρόσωπο σας για 15 λεπτά, ξεβγάλτε με χλιαρό νερό. Είναι ιδανική για όλους τους τύπους δέρματος καθώς οι ευεργετικές ιδιότητες όλων των συστατικών αλλά και η βιταμίνη Ε (αντιοξειδωτικές ιδιότητες) βοηθούν στην αναδόμηση, τη θρέψη και την αύξηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας. Μπορεί να γίνεται 3 φορές την εβδομάδα.