Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Σαπούνι με νότες ανατολής!!!

 


Γράφει και παρασκευάζει η Ελισσάβετ Μιχαλοπούλου

Έξω ο καιρός βροχερός και η ανάγκη μου για ένα τσαγάκι με μπαχαρικά ήταν δεδομένο!!!

Καθώς απολάμβανα την υπέροχη γεύση του και ενώ είχε πλημμυρίσει ο χώρος από τα αρώματα των μπαχαρικών, εμένα ως γνωστόν το μυαλό μου, έφτιαξε ένα σαπούνι που θα με ταξίδευε στις χώρες της ανατολής!!!!! Πάρτε μολύβι και χαρτί……….

Συνταγή

530 γρ. Ελαιόλαδο

250 γρ. Λάδι καρύδας

100 γρ. Βούτυρο κακάο

50 γρ. Σησαμέλαιο

50 γρ. Αμυγδαλέλαιο

20 γρ. Μελισσοκέρι

137 γρ. Καυστική σόδα (NaOH)

260 γρ. Απιονισμένο νερό

110 γρ. Γάλα αμυγδάλου (όχι άλλο γάλα γιατί θα ανεβάσουμε τα λιπαρά)

1 κγ. Μαύρο τσάι

1 κγ. Αλεσμένα μπαχαρικά (κάρδαμο,μοσχοκάρυδο,γαρύφαλλο,τζίντζερ,αστεροειδή γλυκάνισο,κανέλα)

20 γρ. Μέλι

4 γρ. Αιθέριο έλαιο Γαρύφαλλου

4 γρ. Αιθέριο έλαιο Κανέλα

4 γρ. Αιθέριο έλαιο Κάρδαμου

4 γρ. Αιθέριο έλαιο Τζίντζερ


Σκεύη και μέτρα προφύλαξης

1.προστατευτικά γυαλιά, γάντια μιας χρήσεως και μπλούζα με μακρύ μανίκι (από το NaOH θα προκληθούν αναθυμιάσεις τις οποίες δεν πρέπει να αναπνεύσουμε, γι’ αυτό και προτείνουμε όλες οι εργασίες να γίνονται σε εξωτερικό χώρο ή σε πολύ καλά αεριζόμενο δωμάτιο)
2. ανοξείδωτη κατσαρόλα (όχι αλουμινίου)
3. Ποτήρια ζέσεως ή πλαστικές κανάτες
4. ζυγαριά κουζίνας
5. ραδβομπλέντερ
6. καλούπια (σιλικόνης, ξύλινα στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, πλαστικά, όχι μεταλλικά)
7. θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής

8.σπάτουλα σιλικόνης

9.Ξύδι (σε περίπτωση που πέσει επάνω μας η καυστική σόδα)

Οδηγίες: αφού έχουμε πάρει όλα τα μέτρα προστασίας ζυγίζουμε το νερό και την σόδα σε ξεχωριστά δοχεία. Με πολύ προσοχή ρίχνουμε την σόδα στο νερό και ανακατεύουμε αργά και με προσοχή μέχρι να λιώσει η σόδα. Την βάζουμε στην άκρη μέχρι να πέσει η θερμοκρασία στους 44 βαθμούς. Σε μπεν μαρί βάζουμε να λιώσουν τα βούτυρα και το μελισσοκέρι και έπειτα ρίχνουμε τα υγρά λάδια. Η θερμοκρασία που θέλουμε να φτάσει το μείγμα των λαδιών είναι και αυτή στους 44 βαθμούς. Έχουμε πει ότι η σόδα και τα λάδια πάντα να έχουν την ίδια θερμοκρασία. (εδώ δουλεύουμε λίγο πιο υψηλά την θερμοκρασία λόγω των βουτύρων και του μελισσοκεριού σε σχέση με τις άλλες συνταγές) Έπειτα βάζουμε τα μπαχαρικά,το τσάι και το μέλι στο γάλα αμυγδάλου και το ζεσταίνουμε ελαφρά για να απελευθερωθούν όλα τα αρώματα τους. Προσοχή όχι να βράσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις τα λάδια και η σόδα έχουν την ίδια θερμοκρασία (44˚C) ρίχνουμε την σόδα στα λάδια (ποτέ το αντίθετο) και ανακατεύουμε ελαφρά με το ραβδομπλέντερ. Τέλος ρίχνουμε το γάλα με τα μπαχαρικά αν θέλουμε να το κάνουμε τύπου σαπούνι – πίλινγκ αλλιώς σουρώνουμε και ρίχνουμε μόνο το γάλα και τα αιθέρια έλαια. Αναδεύουμε με το ραβδομπλέντερ και μόλις γίνει πηχτός χυλός (φτάνει στο trace) ρίχνουμε στο καλούπι της επιλογής μας, το αφήνουμε για 24 ώρες μέχρι να σκληρύνει και ξεκαλουπώνουμε . Το κόβουμε αν είναι σε ενιαίο καλούπι και το αφήνουμε να ωριμάσει για 4 – 6 εβδομάδες σε χώρο που αερίζεται χωρίς υγρασία!!!! Καλή επιτυχία και καλό ταξίδι με αρώματα της ανατολής!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου