Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Φτιάχνω σαπούνι με χαμομήλι και καλέντουλα!!!






Γράφει και παρασκευάζει η Ελισσάβετ Μιχαλοπούλου

Σαπούνι ,ένα προϊόν που απαριθμεί χιλιάδες χρόνια και πάντα είναι από τα πρώτα αναγκαία πράγματα που θα έχουμε στο μπάνιο μας ,για την προσωπική μας, υγιεινή. Η δική μου ανάγκη, του να παρασκευάσω το δικό μου σαπούνι ήρθε περίπου πριν 15 χρόνια. Μια ανάγκη που έγινε μεράκι τελικά!!!Έρωτας από την πρώτη στιγμή θα έλεγα, όταν τα χέρια μου, άγγιξαν τις πρώτες φυσικές ύλες που δεν ήταν άλλες από θρεπτικά έλαια ,βούτυρα, βότανα που τα εκχύλιζα στα λάδια μου, διάφορα αφεψήματα βοτάνων ακόμα και μπύρα, γιαούρτι, γάλα και άλλα πολύτιμα θρεπτικά υλικά. Ξεκινώντας δειλά δειλά στην αρχή οι συνταγές μου ήταν απλές μέχρι που ήρθε η εξοικείωση, τόσο με τα υλικά, όσο και με τον τρόπο παρασκευής του, φυσικά και με τις όποιες αποτυχίες του στην αρχή . Διάβασα, έπαθα και έμαθα!!!Αν δεν αποτύχεις δεν θα μάθεις σίγουρα!!!Το σαπούνι έχει εκπλήξεις και εκεί είναι η μαγεία του!!!

Έτσι και εγώ θέλω να σας βάλω στον μαγικό κόσμο του σαπουνιού με μια συνταγή που την έχω αγαπήσει όπως και όλοι όσοι την έχουν δοκιμάσει. Σαπούνι με καλέντουλα και χαμομήλι για όλες τις ευαίσθητες και μη επιδερμίδες. Όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών των δύο βοτάνων που με τα έλαια και τα βούτυρα μας ,θα μας χαρίσουν ένα φίνο προϊόν!!! Ο τρόπος που θα παρασκευάσουμε το σαπούνι μας είναι με την ψυχρή μέθοδο. Ας δούμε την συνταγή μας:


ΥΛΙΚΑ

450 γρ Ελαιόλαδο (που έχω εμποτίσει με καλέντουλα και χαμομήλι αρκετό καιρό πριν )

250 Λάδι καρύδας (τον χειμώνα έχει την μορφή βουτύρου)

150 γρ. Βούτυρο Καριτέ

150 γρ. Φοινικέλαιο

350 γρ. Απιονισμένο νερό (αυτό που είναι για χρήση σιδερώματος)

140 γρ. Καυστική Σόδα (NaOH)


Σκεύη και μέτρα προφύλαξης

1.προστατευτικά γυαλιά, γάντια μιας χρήσεως και μπλούζα με μακρύ μανίκι (από το NaOH θα προκληθούν αναθυμιάσεις τις οποίες δεν πρέπει να αναπνεύσουμε, γι’ αυτό και προτείνουμε όλες οι εργασίες να γίνονται σε εξωτερικό χώρο ή σε πολύ καλά αεριζόμενο δωμάτιο)
2. ανοξείδωτη κατσαρόλα (όχι αλουμινίου)
3. Ποτήρια ζέσεως ή πλαστικές κανάτες
4. ζυγαριά κουζίνας
5. ραδβομπλέντερ
6. καλούπια (σιλικόνης, ξύλινα στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, πλαστικά, όχι μεταλλικά)
7. θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

8.σπάτουλα σιλικόνης

9.Ξύδι (σε περίπτωση που πέσει επάνω μας η καυστική σόδα)

Τρόπος παρασκευής:

Αφού έχουμε πάρει όλα τα μέτρα προφύλαξης, ζυγίζουμε σε ένα πλαστικό δοχείο την καυστική σόδα. Σε ένα δεύτερο δοχείο ζυγίζουμε το απιονισμένο νερό και ρίχνω σιγά σιγά την σόδα στο νερό(προσοχή στις αναθυμιάσεις) και ΠΟΤΕ το αντίθετο. Με την σπάτουλα ανακατεύουμε σιγά σιγά μέχρι να λιώσει η σόδα και έπειτα αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία στους 40˚C. Όσο κρυώνει το σοδόνερο μετράμε τα λάδια και τα βούτυρα στην κατσαρόλα μας και την βάζουμε σε μπεν μαρί μέχρι να φτάσουν τα λάδια μας την θερμοκρασία των 40˚C επίσης. Μόλις και τα δύο μείγματα έχουν την ίδια θερμοκρασία (πολύ σημαντικό), ρίχνω το σοδόνερο σιγά σιγά στα λάδια. Έπειτα αναδεύω σιγά σιγά με το ραβδομπλέντερ μέχρι το μείγμα μου να γίνει ένας ελαφρύς χυλός (δηλ φτάνει στο ίχνος ή στο trace όπως λέγεται στην γλώσσα των σαπωνοποιών). Όταν φτάσουμε στο χυλό τον ρίχνουμε στα καλούπια της επιλογής μας και τα αφήνουμε ένα 24ωρο ή μέχρι να σκληρύνουν. Την επόμενη μέρα τα βγάζουμε από τα καλούπια (τα κόβουμε εάν τα έχουμε βάλει σε ένα ενιαίο καλούπι) και τα αφήνουμε να ωριμάσουν για 4 - 6 εβδομάδες .Μετά το πέρας των 6 εβδομάδων είναι έτοιμο για χρήση!!!Καλή επιτυχία!!!

(τα σκεύη που χρησιμοποιούμε τα έχουμε μόνο για την χρήση παρασκευής σαπουνιού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου