Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Λάδι καλέντουλας

Αγαπημένοι φίλοι
το λάδι της καλέντουλας βοηθά ιδιαίτερα στη θεραπεία ήπιων δερματικών ερεθισμών που οφείλονται στον κρύο αέρα και στις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας.
Τα άνθη της καλέντουλας έχουν θεωρηθεί ευεργετικά για τη μείωση των φλεγμονών, τη γρήγορη αποθεραπεία πληγών και τις αντισηπτικές τους δυνατότητες. Έχουν χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσουν ποικίλες δερματικές ασθένειες και είναι αποτελεσματικά ενάντια στα δερματικά έλκη. Όταν λαμβάνονται εσωτερικά ως τσάι, μπορούν να αντιμετωπίσουν έλκη του στομάχου φλογώσεις - φλεγμονές.Η καλέντουλα αποτελεί ένα απο τα καλύτερα βότανα για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων όπως ακμή, εκζέματα, ερεθισμοί.Το λάδι αυτό είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, καθώς και για ξηρές ή ευαίσθητες επιδερμίδες.
Mπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα και θεωρείται ιδανικό λάδι για όλα τα μασάζ καθώς αποτελεί άριστο φορέα που επιδέχεται την προσθήκη αιθέριων ελαίων.Κατάλληλο και για τις μανούλες που τα μωράκια τους,έχουν πρόβλημα με τα ερεθισμένα ποπουδάκια τους.Ας δούμε όμως πως μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας!


                                                                    ΥΛΙΚΑ
1 κούπα τσαγιού άνθη καλέντουλας αποξηραμένα ( τα βρίσκουμε σε καταστήματα με βότανα και μπαχαρικά)
Αμυγδαλέλαιο ή ηλιέλαιο ή jojoba όσο πάρει (το βρίσκουμε σε φαρμακεία ή σε καταστήματα με βιολογικά προίόντα )
1 Βάζο  (σχετικά μεγάλο)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ: αρχικά πρέπει να αποστηρώσουμε το βάζο μας,βάζοντάς το σε βραστό νερό για 10΄ λεπτά.Αφού βράσει το βγάζουμε απο το νερό προσεκτικά για να μην καούμε και το στεγνώνουμε στο φούρνο.Το αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα το περνάμε με λίγο καθαρό οινόπνευμα,σκουπίζοντας το καλά.Αφού αποστειρώσαμε το βάζο μας βάζουμε την καλέντουλα στο βάζο και προσθέτουμε το λάδι μέχρι να γεμίσει το βάζο μας!Βάζουμε ετικέτα με την ημερομηνία.Το αφήνουμε για ένα μήνα στο βάζο και περίπου κάθε 2 με 3 ημέρες ανακινούμε ελαφρά το βάζο μας.Μόλις συμπληρώσουμε το μήνα, σουρώνουμε το λάδι με ένα τούλι ή ένα φίλτρο καφέ σε ένα καθαρό αποστειρωμένο σκουρόχρωμο βάζο ή μπουκάλι,αναγράφουμε την ημερομηνία και το αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος.Το λάδι μας θα έχει ένα ελαφρώς πορτοκαλοκίτρινο χρώμα το οποίο είναι τελείως φυσιολογικό.Διατηρείται για 8 - 12 μήνες στις κατάλληλες συνθήκες!!!!Το λάδι μας είναι έτοιμο για χρήση!!!

Σε παλαιότερη ανάρτηση θα βρείτε και άλλη συνταγή με βασικό συστατικό την καλέντουλα!!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου