Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η ΚΡΕΜΑ ΤΟΥ ΓΑΛΗΝΟΥ







                                                   (Πέργαμος 129 μ.Χ. – Ρώμη 199 μ.Χ)


Έλληνας γιατρός και φιλόσοφος, γεννήθηκε στην Πέργαμο της Μικράς Ασίας και πέθανε στη Ρώμη. Είναι, μετά τον Ιπποκράτη, ο σημαντικότερος ιατρός της αρχαιότητας. Είχε έλξη στην Ιατρική και επισκεπτόταν το ιερό του Ασκληπιού, όπου διδάσκονταν οι τεχνικές για να βοηθηθούν ασθενείς και τραυματίες και να περιοριστούν οι πόνοι τους. 
Ο Γαληνός καθοδηγήθηκε αρχικά από τον πατέρα του στη μελέτη της Φιλοσοφίας και των έργων του Αριστοτέλη, των Μαθηματικών και της διδασκαλίας για τη φύση. Περίπου από το έτος 146 αφοσιώθηκε όμως ολοκληρωτικά στην Ιατρική, άρχισε να σπουδάζει στην περιοχή της Σμύρνης και ολοκλήρωσε τις σπουδές στην Αλεξάνδρεια. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη γενέτειρά του και ασκούσε το επάγγελμα του γιατρού.ήταν ο δεύτερος σπουδαιότερος ιατρός της αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη και ο τελευταίος χρονικά από όλους τους σημαντικούς ιατρούς του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Σώζονται περίπου  εκατό μελέτες του, που προώθησαν σημαντικά την ιατρική επιστήμη. Η πρώτη κρέμα προσώπου στην ιστορία της κοσμετολογίας παρασκευάστηκε από τον γιατρό Γαληνό το 150 μ.Χ και ονομάστηκε κρύα κρέμα (cold cream). Η ονομασία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι αφήνει μια αίσθηση δροσιάς καθώς εξατμίζεται το νερό από την επιδερμίδα. Πρόκειται για μια απλή αλλά τόσο θρεπτική και πολυχρηστική κρέμα αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κρέμα προσώπου, κρέμα σώματος και κρέμα ντεμακιγιάζ. Μια δοκιμή θα σας πείσει για ποιο λόγο ένα τόσο απλό καλλυντικό κατάφερε να επιζήσει για περίπου 1800 χρόνια.



Αφού κάναμε μια μικρή αναφορά στο τόσο μεγάλο έργο που μας έχει προσφέρει, πάμε να δούμε την κλασική συνταγή της cold cream που τόσο έχουν αγαπήσει οι γυναίκες τόσων χρόνων.


Υλικά :
4 κ.σ παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.γ κερί μέλισσας
1 - 3 κ.σ ροδόνερο
1 χούφτα ροδοπέταλα από τριαντάφυλλο κήπου


Τρόπος παρασκευής :
Ζεσταίνουμε μια μέρα  το λάδι μας σε μπεν μαρί σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να μην καεί το λάδι μας και ρίχνουμε μέσα μερικά ροδοπέταλα. Κλείνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε το σκεύος και το αφήνουμε για 4 - 5 μέρες σκεπασμένο όπως είναι Αυτό το κάνουμε για να απορροφήσει το λάδι τις μυρωδιές από τα ροδοπέταλα.Αφού περάσουν οι επιθυμητές μέρες παίρνουμε το αρωματισμένο λάδι αφού το έχουμε φιλτράρει πρώτα και αφαιρέσει έτσι τα ροδοπέταλα και το βάζουμε σε μπεν μαρί μαζί με το μελισσοκέρι σε χαμηλή φωτιά.Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το ροδόνερο μας ίσα να αρχίσει να ζεσταίνεται.Προσοχή δεν θέλουμε να κοχλάσει το νερό μας. Αν έχετε θερμόμετρο φαγητού μετρήστε την θερμοκρασία το ανώτερο μέχρι 70 βαθμούς Κελσίου.Κατεβάστε και αφήστε το νεράκι μας να πέσει η θερμοκρασία στους 35 βαθμούς ή αλλιώς σε θερμοκρασία δωματίου όπως λένε.Καλό θα ήταν να ζεσταίνεται ταυτόχρονα τα δύο σκεύη ώστε να πετύχετε περίπου την ίδια θερμοκρασία και στο λάδι και στο νερό μας. Μόλις λιώσει το κεράκι μας (αφού ανακατεύουμε συνεχώς) το κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία.Όταν θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία θα δείτε ότι σιγά σιγά το λάδι θα αρχίσει να πήζει οπότε με γρήγορες κινήσεις αρχίζουμε να αναδεύουμε το λάδι μας ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό μας μέχρι να αρχίσει να γίνεται μια πηχτή κρέμα.Επειδή το να αναδεύουμε γρήγορα και να ρίχνουμε ταυτόχρονα το νερό ίσως να είναι λίγο δύσκολο,εγώ χρησιμοποιώ το μίξερ χειρός για τον φραπέ αφού πρώτα το έχω πλύνει καλά και περάσει από το οινόπνευμα.Το νερό μπορεί να μην χρειαστεί να μπει όλο γι΄αυτό προσοχή θα πρέπει να το ρίχνουμε σιγά σιγά.Τοποθετήστε σε σκουρόχρωμο αποστειρωμένο βαζάκι και η κρέμα μας,την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και είναι έτοιμη.Την εφαρμόζουμε σε καθαρή επιδερμίδα πρωί και βράδυ.


Tips:
Σε περίπτωση που δεν έχετε ροδοπέταλα μπορείτε να βάλετε στο τέλος της διαδικασίας 3- 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο να ανακατέψετε,να αποθηκεύσετε και να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς να εφαρμόσουμε το πρώτο μέρος της διαδικασίας με τα ροδοπέταλα.
Σε όσες τους πέφτει βαρύ το ελαιόλαδο στην επιδερμίδα μπορείτε να βάλετε αμυγδαλέλαιο για πιο ελαφριά υφή.(το συστήνω κυρίως για τους καλοκαιρινούς μήνες που έχει πολύ ζέστη και ιδρώνουμε εύκολα.)Ροδόνερο βρίσκουμε εύκολα και στα super market.


Ιδιότητες:
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.Βαθιά θρεπτικό,βοηθάει πολύ στην ελαστικότητα του δέρματος.Το ροδόνερο είναι μαλακτικό και δροσιστικό ενώ το μελισσοκέρι είναι βοηθητικό και ενισχυτικό της δράσης της κρέμας και βοηθάει στην διατήρησή της.Η κρέμα μας σε δροσερές συνθήκες διατηρείτε από 2 - 3 μήνες.

Καλή επιτυχία!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου