Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Φτιάξτε βάλσαμο και πούδρα για τα πόδια

Ένα βάλσαμο και μια πούδρα που βοηθάνε στις μυκητιάσεις και στις λοιμώξεις, όπως το ΄΄πόδι του αθλητή ΄΄ φτιαγμένο από τα χεράκια σας. Το θυμάρι και το τεϊόδεντρο φημίζονται για την αντιμυκητιασική  και αντιβακτηριδιακή δράση τους. Ενώ το φασκόμηλο γνωστό για τις ιδιότητες του, συνδυάζεται άριστα, με τη στυπτική δράση του φραγκοστάφυλου. Ας προχωρήσουμε στις συνταγές μας!


Πούδρα με φασκόμηλο και φραγκοστάφυλο 15γρ.

1 κγ. φασκόμηλο αποξηραμένο

2 κσ.  φύλλα φραγκοστάφυλου αποξηραμένα

10 γρ. κορν φλάουρ ή σκόνη καολίνης

5 στ. αιθέριο έλαιο λεμονιού (αγορασμένο από το φαρμακείο)

Εκτέλεση: βάζουμε στο γουδί ή σε ένα μύλο του καφέ τα βότανα και τα κάνουμε σκόνη. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ ή την σκόνη καολίνης και τα ανακατεύουμε καλά. Τέλος προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να στεγνώσει καλά. Μόλις στεγνώσει, περνάμε το μείγμα μας από μια σίτα ώστε να φύγουν οι σβώλοι που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί. Αποθηκεύουμε σε ένα δοχείο για πούδρα και την χρησιμοποιούμε εντός 2 μηνών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μέσα στα παπούτσια.


Βάλσαμο για τα πόδια με θυμάρι και τεϊόδεντρο (tea tree) 80 γρ. (περίπου)

2 κγ. κερί μέλισσας

3 κσ. αμυγδαλέλαιο

1 κσ. σιτέλαιο

1 κγ. βάμμα αλθαίας

1 κγ. βάμμα σύμφυτου

5 στ. αιθέριο έλαιο θυμαριού (από φαρμακείο)

5 στ. αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου (από φαρμακείο)

Σημείωση: τα υλικά μπορείτε να τα βρείτε σε φαρμακεία ή σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Εκτέλεση: σε ένα καθαρό κατσαρολάκι βάζουμε το κερί μέλισσας, το αμυγδαλέλαιο και το σιτέλαιο και τα τοποθετούμε σε μπαιν μαρί σε χαμηλή θερμοκρασία και αφήνουμε μέχρι να λιώσει το κερί μας, ελέγχοντας πάντα, να μην ξεφύγει πολύ η θερμοκρασία (όχι πάνω από 65 με 70 βαθμούς) και χάσουμε τις ιδιότητες των λαδιών μας. Αυτό το ελέγχουμε και με θερμόμετρο κουζίνας. Μόλις λιώσει το κερί μας, βγάζουμε το μείγμα από την φωτιά και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία ενώ ανακατεύουμε συχνά το μείγμα μας ώστε να δώσουμε την υφή αλοιφής. Μόλις πέσει η θερμοκρασία γύρω στους 35 με 40 βαθμούς προσθέτουμε τα βάμματα και τα αιθέρια έλαια και ανακατεύουμε καλά για τελευταία φορά. Αποθηκεύουμε σε ένα σκουρόχρωμο αποστειρωμένο βάζο. 

Σε περίπτωση που υπάρχει αλλεργία στα ως άνω υλικά των συνταγών να μην γίνει χρήση τους!!!!

                             ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου