Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Ψυχρή μέθοδος σαπουνιού

 






 Γράφει η Ελισσάβετ Λίζα Μιχαλοπούλου

ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ (Cold Process)
Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη μέθοδο στις μέρες μας στις αγγλοσαξωνικές κυρίως, χώρες. Αρκετά απλούστερη από τη θερμή, συντομότερη, ως προς την διαδικασία της, αλλά πολύ περισσότερο χρονοβόρα, σε ότι αφορά στην παραλαβή του τελικού προϊόντος. Ο χαρακτηρισμός της, ως “ψυχρή”, έγκειται στο ότι δεν απαιτείται βρασμός, ή έστω, έντονη θέρμανση, αλλά, μόνο ήπια. Συγκεκριμένα, τα έλαια και το αλκαλικό διάλυμα αναμειγνύονται, αφού έχουν φθάσει τους 35°−45°C (τα έλαια με ελαφρά θέρμανση − το αλκαλικό διάλυμα είναι ήδη θερμό, λόγω της εξώθερμης διάλυσης του καυστικού νατρίου στο νερό), προκειμένου να ξεκινήσει η αντίδραση. Η ποσότητα του καυστικού νατρίου, που απαιτείται για την πλήρη σαπωνοποίηση εξαρτάται από το είδος του ελαίου. Στο διαδίκτυο υπάρχουν προϋπολογισμένες φόρμουλες, με τις ακριβείς τιμές για κάθε περίπτωση. Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η απλότητά της.
Τα έλαια και το αλκαλικό διάλυμα αναμειγνύονται με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ, μέχρι το μείγμα εμφανίσει χαρακτηριστικά σαπωνοποίησης (φτάσει στο ίχνος/trace).

Σκεύη και μέτρα προφύλαξης
1.προστατευτικά γυαλιά, γάντια μιας χρήσεως και μπλούζα με μακρύ μανίκι (από το NaOH θα προκληθούν αναθυμιάσεις τις οποίες δεν πρέπει να αναπνεύσουμε, γι’ αυτό και προτείνουμε όλες οι εργασίες να γίνονται σε εξωτερικό χώρο ή σε πολύ καλά αεριζόμενο δωμάτιο)
2. ανοξείδωτη κατσαρόλα (όχι αλουμινίου)
3. Ποτήρια ζέσεως ή πλαστικές κανάτες
4. ζυγαριά κουζίνας
5. ραδβομπλέντερ
6. καλούπια (σιλικόνης, ξύλινα στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, πλαστικά, όχι μεταλλικά)
7. θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής ή οινοπνεύματος
8. σπάτουλα σιλικόνης
9. Ξύδι (σε περίπτωση που πέσει επάνω μας η καυστική σόδα)

 Διαδικασία μεθόδου:
Αφού έχουμε επιλέξει ποια συνταγή θα κάνουμε, παίρνουμε όλα τα μέτρα προφύλαξης και ζυγίζουμε σε ένα πλαστικό δοχείο, την καυστική σόδα. Σε ένα δεύτερο δοχείο ζυγίζουμε το απιονισμένο νερό και ρίχνω σιγά σιγά την σόδα στο νερό(προσοχή στις αναθυμιάσεις, δεν εισπνέουμε) και ΠΟΤΕ το αντίθετο. Με την σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε σιγά σιγά μέχρι να λιώσει η σόδα και έπειτα αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία στους 40˚C. Όσο κρυώνει το σοδόνερο μετράμε τα λάδια και τα βούτυρα στην κατσαρόλα μας και την βάζουμε σε μπεν μαρί μέχρι να φτάσουν τα λάδια μας, την θερμοκρασία των 40˚C επίσης. Μόλις και τα δύο μείγματα έχουν την ίδια θερμοκρασία (πολύ σημαντικό), ρίχνω το σοδόνερο, σιγά σιγά στα λάδια. Έπειτα αναδεύω με το ραβδομπλέντερ μέχρι το μείγμα μου, να γίνει ένας ελαφρύς χυλός (δηλ φτάνει στο ίχνος ή στο trace όπως λέγεται στην γλώσσα των σαπωνοποιών). Όταν φτάσουμε στο χυλό, συνήθως χρωματίζουμε και αρωματίζουμε το σαπούνι μας και το ρίχνουμε στα καλούπια της επιλογής μας και τα αφήνουμε ένα 24ωρο ή όσο χρειαστεί να σκληρύνουν. Την επόμενη μέρα, εφόσον έχει σκληρύνει, το βγάζουμε από τα καλούπια (τα κόβουμε εάν τα έχουμε βάλει σε ένα ενιαίο καλούπι) και τα αφήνουμε να ωριμάσουν για 4 - 6 εβδομάδες .
Μετά το πέρας των 6 εβδομάδων είναι έτοιμο για χρήση.
(τα σκεύη που χρησιμοποιούμε τα έχουμε μόνο για την χρήση παρασκευής σαπουνιού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου