Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Βαλσαμόχορτο!!!Super βότανο για δερματολογικά προβλήματα!!!

Με ιδιότητες που το κατατάσσουν σε ένα από τα πολύ σημαντικά για τον άνθρωπο θεραπευτικά βότανα, το βαλσαμόχορτο από την αρχαιότητα είναι γνωστό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση πληγών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
H επιστημονική ονομασία του είναι Hypericum perforatum, αλλά είναι πιο γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή υπερικόν το διάτρητον ή St-John’s-wort. Άλλα ονόματά του είναι: Βάλσαμο, λειχηνόχορτο, σπαθόχορτο, σπαθίδα, περίκη, βότανο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, υπερικό, St. John’s wort, βότανο που διώχνει τον διάβολοΠήρε το όνομα σπαθόχορτο γιατί επούλωναν με αυτό τις πληγές από τα σπαθιά στις μάχες.

Oι θεραπευτικές του ιδιότητες
Tο βάλσαμο θεωρείται:
  • Aντικαταθλιπτικό, ηρεμιστικό, αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες. 
  • Aντιφλογιστικό και επουλωτικό για εγκαύματα και πληγές.
  • Tονωτικό και διεγερτικό για εξασθενημένους οργανισμούς. 
  • Kαταπραϋντικό και ανακουφιστικό σε βρογχίτιδα, βήχα, άσθμα.
  • Eμμηναγωγικό - ρυθμιστικό της εμμήνου ρύσεως.
  • Διουρητικό.
  • Σπασμολυτικό.
  • Για στομαχικές-εντερικές διαταραχές.
  • Aντιπυρετικό και παυσίπονο.

Παρενέργειες και αντενδείξεις

  • Tο υπερικό μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό ορισμένων ενζύμων. Kατά συνέπεια, χρειάζεται προσοχή όταν χορηγείται ταυτόχρονα με άλλα φάρμακα. Eπίσης, επειδή επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές, αλληλεπιδρά με διάφορα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των άλλων αντικαταθλιπτικών.
  • Eάν πίνετε συχνά βάλσαμο, μπορεί να παρουσιάσετε εμετούς και διάρροια. 
  • H υπερικίνη μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία. Tο βαλσαμέλαιο προκαλεί φωτοευαισθησία, γι’ αυτό πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο όταν δεν υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο και καλύτερα τις βραδινές ώρες. 
  • Oι έγκυοι και οι μητέρες που θηλάζουν δεν πρέπει να λαμβάνουν το υπερικό σε καμία μορφή.
Ας δούμε όμως 2 υπέροχες συνταγές που περιέχουν βαλσαμέλαιο!!!!


After shave/αναπλαστικό gel για άνδρες

4 κουταλιές της σούπας τζελ αλόης
1 κουταλιά της σούπας λάδι καλέντουλας, 
1 κουταλάκι του γλυκού βαλσαμόλαδο
1 κάψουλα βιταμίνης Ε
6 σταγόνες αιθέριο έλαιο σανδαλόξυλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός απο το αιθέριο έλαιο,το οποίο το προσθέτουμε στο τέλος.Αφού βάλουμε και το αιθέριο έλαιο το ανακινούμε καλά,όπως και πριν απο κάθε χρήση. Έχει αναπλαστική δράση, καθώς βοηθά στην επούλωση από κοψίματα και ερεθισμούς.Φυλάμε το μείγμα σε σκουρόχρωμο μπουκάλι (φαρμακείου) για 1 μήνα.

Κρέμα ανάπλασης για ραγάδες (τύπου κηραλοιφή)

2 κουταλιές της σούπας λάδι αβοκάντο,
1 κουταλιά της σούπας λάδι jojoba,
2 κουταλιές της σούπας βαλσαμόλαδο
1 κουταλιά της σούπας (κοφτή) κερί μέλισσας
1 κάψουλα βιταμίνης Ε

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζεσταίνετε τα λάδια και το κερί μέλισσάς σε μπεν μαρί,σε χαμηλή φωτιά, μέχρι  να λιώσει το κερί (προσοχή να μην βράσουν τα λάδια)μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία βάζουμε την βιταμίνη Ε.Έπειτα ανακατεύετε καλά και το αφήνετε να κρυώσει σε καθαρό αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι φαρμακείου.
Διάρκεια 1 χρόνο!!!
Εφαρμογή: 1 - 2 την ημέρα σε καθαρή επιδερμίδα,στην προβληματική περιοχή!!!




ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!όσοι έχουν αλλεργία στα ως άνω υλικά να μην γίνει η χρήση τους καθώς και τα αιθέρια έλαια, να είναι για καλλυντική χρήση και όχι για καυστήρα!!!

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Λάδι σώματος με αντηλιακή προστασία 12 spf

Το καλοκαιράκι έφτασε και η παραλίες καραδοκούν!!!
Τα μπάνια σχεδόν έχουν ξεκινήσει και όλοι λίγο πολύ αναζητούμε λίγο ήλιο και βέβαια το μαύρισμα!!!!Θα πρέπει να επισημάνουμε το πόσο σημαντική είναι η χρήση αντηλιακού για την μελλοντική μας υγεία αλλά και για να αποκτήσουμε σούπερ μαύρισμα! Αν έχεις πολύ ανοιχτό δέρμα τουλάχιστον στα πρώτα δεκαπέντε μπάνια τουλάχιστον θα πρέπει να χρησιμοποιείς αντηλιακό με δείκτη προστασίας 40 με 50 spf ενώ σταδιακά μείωνε το δείκτη, όταν βλέπεις ότι παίρνεις χρωματάκι! Πρόσεξε όμως αν έχεις πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα δεν πρέπει ποτέ να έχεις δείκτη προστασίας λιγότερο από 15!!!!Θεωρείτε ότι μαυρίζετε και καίγεστε μόνο όταν έρχεστε σε απευθείας επαφή με τον ήλιο; Ακόμα και αν η ημέρα είναι συννεφιασμένη, οι υπεριώδεις ακτίνες έχουν την ικανότητα να διαπερνούν τα σύννεφα. Ισχύει το ίδιο όταν οδηγείτε και είστε πίσω από τζάμι. Η αντηλιακή προστασία είναι επίσης απαραίτητη κάτω από την ομπρέλα, μέσα στη θάλασσα, καθώς και σε μεγάλο υψόμετρο, γιατί αυξάνει την έκθεση στην ακτινοβολία!!!!Εμείς βέβαια θα δούμε ένα αντηλιακό λάδι με χαμηλό δείκτη (12 spf) προστασίας το οποίο μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όσοι έχουν ήδη μαυρισμένο δέρμα ή οι πιο σκουρόχρωμες επιδερμίδες!!Τα λάδια αυτά έχουν απο μόνα τους ένα φυσικό αντηλιακό φίλτρο!!!!!


                                                               ΥΛΙΚΑ

50 γρ. Σησαμέλαιο
25 γρ. Λάδι jojoba
20 γρ. Ριζέλαιο
3 γρ. Βιταμίνη Ε
12 - 15 σταγόνες άρωμα τροφίμων καρύδα ή της αρεσκείας σας.

Τα υλικά μπορείτε να τα βρείτε σε φαρμακεία ή καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και το άρωμα σε μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής!!!!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: η διαδικασία είναι εύκολη,βάζουμε τα υλικά μας σε ένα σκουρόχρωμο μπουκάλι και ανακινούμε καλά κάθε φορά που θα κάνουμε χρήση!!!!






Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Απολέπιση σώματος τώρα!!!!!!!

Η απολέπιση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την περιποίηση της επιδερμίδας.Ανοίγει τους πόρους και έτσι το προϊόν ομορφιάς  - περιποίησης διεισδύει καλύτερα στο εσωτερικό της επιδερμίδας έχοντας καλύτερα αποτελέσματα!!!Έτσι με απλά υλικά θα φτιάξουμε τα πιο ωραία απολεπιστικά σώματος!!!!

                                                                ΥΛΙΚΑ

1η Συνταγή

150 γρ. ζάχαρη
50 γρ. λάδι βάσης (αμυγδαλέλαιο,ηλιέλαιο,βερικοκέλαιο,κλπ)
1 κ.γ ελληνικό καφέ
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι

Εκτέλεση: σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο βάζο βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά!!!!Σε καθαρή και βρεγμένη επιδερμίδα βάζουμε μια κουταλιά της σούπας και εφαρμόζουμε στην περιοχή του σώματος που επιθυμούμε!!!Με κυκλικές και ανοδικές κινήσεις χωρίς να πιέζουμε εφαρμόζουμε το σκραμπ!!!Τέλος ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό και εφαρμόζουμε το προϊόν ενυδάτωσης εάν χρειάζεται!!!

2η Συνταγή

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αλάτι (Μεσολογγίου ή Ήρα πράσινο)
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού έλαιο βάσης ( αμυγδαλέλαιο,ηλιέλαιο,βερικοκέλαιο)
3 - 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι ή λεβάντα ή γιασεμί

Εκτέλεση: η διαδικασία είναι ίδια με την προηγούμενη!!!
Συντήρηση: προσέξτε να μην πέσει νερό μέσα στο μείγμα μας γιατί θα αρχίσουν να αναπτύσσονται μικρόβια με αποτέλεσμα να χαλάσει το προϊόν μας!Καλό θα ήταν να βάζουμε την ποσότητα που επιθυμούμε σε ένα μπολάκι με ένα κουτάλι ή ξύλινη σπάτουλα και μετά να κλείσουμε καλά το καπάκι ώστε να μην μπουν μέσα οι υδρατμοί από το μπάνιο μας!!!Διατηρείτε για 2 εβδομάδες!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!όσοι έχουν αλλεργία στα ανωτέρω υλικά να μην γίνει η χρήση τους!!!













Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Κακοσμία ποδιών?Όχι πια!!!

Το πρόβλημα της κακοσμίας ξεκινά από τους μύκητες που αναπτύσσονται στα πόδια, οι οποίοι βρίσκουν εκεί το ευνοϊκότερο για αυτούς περιβάλλον,την υγρασία. Ο ιδρώτας των ποδιών είναι το καλύτερο περιβάλλον για την ανάπτυξη τους.Αφού τηρήσουμε τους κανόνες υγιεινής,δηλ αερίζουμε καλά τα παπούτσια μας,αλλάζουμε τις βρεγμένες κάλτσες μας,πλένουμε τα πόδια μας και φυσικά τα στεγνώνουμε καλά,θα εφαρμόσουμε την συνταγή που θα δούμε σήμερα!!!!

                                                              ΥΛΙΚΑ
20 ml Λάδι βάσης (αμυγδαλέλαιο ,jojoba )
10  σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτο
 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα  
                     ή
14 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα

Εκτέλεση: αναμειγνύουμε σε ένα βαζάκι ή μπουκάλι σκουρόχρωμο τα υλικά μας και εφαρμόζουμε μερικές σταγόνες,σε στεγνά και καθαρά πόδια!!!

Προσοχή!!! να μην γίνεται χρήση στα ως άνω υλικά ,σε περίπτωση αλλεργίας στα συγκεκριμένα υλικά!!!Τα αιθέρια έλαια να είναι για καλλυντική χρήση και όχι για καυστήρα!!!!





Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Μάσκα προσώπου με aloe vera!!!

Η αλόη είναι γνωστή με την ονομασία ¨Το θαύμα της Φύσης¨ και όχι άδικα.
Το μοναδικό αυτό φυτό καταφέρνει να δημιουργήσει μέσα του περίπου 200 διαφορετικά συστατικά, κάποια από αυτά είναι πολύ σπάνια στη φύση. Η συνέργεια αυτών των συστατικών (που από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν), αλλά και ότι η αλόη αποτελεί μια φυσική πηγή (και όχι χημική εργαστηριακή όπως σε πολλά συμπληρώματα διατροφής σε χάπια) είναι το μυστικό της θεραπευτικής της δύναμης.Η Αλόη είναι μια σημαντική πηγή βιταμινών, ειδικά τις A, C, E, σημαντικές βιταμίνες που ενεργοποιούν τις διαδικασίες αυτοκαθαρισμού του οργανισμού και είναι γνωστές ως αντιγηραντικές.Η αλόη βέρα έχει κυρίως εξωτερική χρήση ως επάλειψη. Τις περισσότερες φορές η αλόη χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό σε διάφορους ερεθισμούς του δέρματος, όπως εγκαύματα, κάλους, ουλές, έρπη. Η αλόη βέρα απορροφάται γρηγορότερα από το νερό και έτσι το δέρμα επουλώνεται γρήγορα. Επιπλέον, η αλόη κρατά το δέρμα απαλό και χρησιμοποιείται για την περιποίηση του σώματος και των μαλλιών, καθώς ενυδατώνει, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει τη φυσική τους άμυνα. Θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής, επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος και καταπολεμά τη φαγούρα, τις δερματικές αλλεργίες, τα τσιμπήματα των εντόμων, τα εκζέματα και τις μυκητιάσεις, ενώ μπορεί να περιορίσει ακόμα και την ψωρίαση.Έτσι σήμερα θα δούμε μια απλή μάσκα προσώπου με δυο μόνο υλικά αλλά πολύτιμα για την επιδερμίδα μας!!!!

                                                                  ΥΛΙΚΑ
1 κ.σ Aloe Vera
1/2 κ.γ Μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: σε ένα καθαρό μπολ βάζουμε τα υλικά μας και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά!!! Μπορούμε να ζεστάνουμε ελαφρά το μέλι για να μπορούμε να το δουλέψουμε καλύτερα!!!Μόλις ομογενοποιηθούν εφαρμόζουμε σε καθαρή επιδερμίδα με ένα πινέλο και το αφήνουμε για 20 - 30 λεπτά.Έπειτα ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό και εφαρμόζουμε την ενυδατική μας!!!Χρήση: 2-3 φορές την εβδομάδα!!!!



Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Αντιμετώπιση επιχείλιου έρπη!!!

Ο έρπης στα χείλη,προκαλείται από τον ιό απλού έρπητα τύπου 1(HSV 1).
Είναι μια πολύ συχνή μόλυνση που επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με τον ιό πριν από την ηλικία των 20 ετών. Είναι δυνατό η αρχική μόλυνση να μην προκαλεί συμπτώματα ή να περνά απαρατήρητη. Ωστόσο ο ιός δεν φεύγει και παραμένει στους νευρικούς ιστούς του προσώπου.Ο ιός του έρπητα είναι πολύ μεταδοτικός. Κάποιος μπορεί να μολυνθεί από ένα άλλο άτομο που έχει ενεργό μόλυνση. Το σάλιο και η επαφή με φυσαλίδα του εξανθήματος, είναι συνήθεις τρόποι μετάδοσης του ιού.
Σε μερικές περιπτώσεις, ο ιός μεταδίδεται από ανθρώπους που τον έχουν, έστω και εάν δεν παρουσιάζουν σημεία ή συμπτώματα. Αυτό οφείλεται στο ότι ο ιός του έρπητα, παραμένει στα κύτταρα του δέρματος των χειλιών σε άτομα που υπέστησαν μια πρώτη λοίμωξη.Ας δούμε όμως πως μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε άμεσα με φυσικό τρόπο.
                                                                    ΥΛΙΚΑ
1 κ.σ Βαλσαμόλαδο ή Αμυγδαλέλαιο
1 κ.γ κερί μέλισσας
1 αμπούλα βιταμίνης Ε
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο Λεβάντας
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο Τea Τree
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο Μέντα
Εκτέλεση: βάζουμε σε bain marie το λάδι και το κερί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το κερί!Προσέχουμε να μην ανεβάσουμε πολύ την θερμοκρασία του λαδιού,ώστε να μην χάσουμε τις ιδιότητες του.Μόλις αρχίζει να κρυώνει λίγο ρίχνουμε την βιταμίνη Ε,τα αιθέρια έλαια και ανακατεύουμε καλά!!!Αποθηκεύουμε σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι ή σε μια παλιά θήκη από ένα liposan αφού το έχουμε περάσει πρώτα με οινόπνευμα!!!!
Εφαρμογή: με καθαρά χέρια βάζουμε μια μικρή ποσότητα επάνω στον έρπη και το αλείφουμε ελαφρώς!!Εφαρμόζουμε 4 - 5 φορές την ημέρα μέχρι να αρχίσει να υποχωρεί!!!

Προσοχή!!!!να μην γίνει χρήση σε όσους έχουν αλλεργία στα ως άνω υλικά και όσες κοπέλες είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης!!!Τα αιθέρια έλαια να είναι για καλλυντική χρήση και όχι για καυστήρα!!!!