Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

"Σαπούνι" άραγε απο τι είναι φτιαγμένο?

Γεια χαρά
καθώς είχα αϋπνίες σκέφτηκα να πούμε λίγα λόγια για το σαπούνι που χρησιμοποιούμε όλοι μας.Άραγε γνωρίζουμε από τι κατασκευάζεται?Και πόσοι από εμάς ξέρουμε να διαβάζουμε την ετικέτα του σαπουνιού που αγοράζουμε.Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να πούμε λίγα λόγια καθώς και εγώ δεν ήξερα και τα έμαθα στα σεμινάρια τα οποία παρακολούθησα.

Όλοι μας τρέχουμε στα super market ή σε διάφορα καταστήματα που πουλάνε καλλυντικά -  καθαριστικά προϊόντα αγοράζοντας σαπούνια η αφρόλουτρα κ.α.λ χωρίς καν να διαβάσουμε από τι αποτελούνται.Ή διαβάζουμε, αλλά ουσιαστικά δεν ξέρουμε καν τι σημαίνουν.
Αν κάποιος με χημικές γνώσεις ψάξει περισσότερο το θέμα θα διαπιστώσει ότι τα περισσότερα περιέχουν συνθετικά χημικά και ελάχιστα φυσικά υλικά λιγότερο του 2%!. Το σαπούνι είναι ένα από αυτά που άλλοτε παραγόταν στο σπίτι. Μετά τον πόλεμο η σπιτική παραγωγή εγκαταλείφθηκε σε όφελος της βιομηχανικής παραγωγής.Άλλωστε οι συνταγές ομορφιάς του παρελθόντος βασίζονταν σε συνδυασμούς απλών υλικών από το άμεσο περιβάλλον.Ας δούμε όμως πως μπορούμε να διαβάσουμε τις ετικέτες!

Σαπούνια του εμπορίου: Αποκρυπτογραφήσετε την ετικέτα:
Από το 1998 όλα τα καλλυντικά πρέπει να αναγράφουν στην συσκευασία τους την σύσταση σε διεθνή ονοματολογία (λέγεται INCI, international Nomenclature of cosmetic ingredients) δηλαδή να αναφέρουν τα συστατικά με όνομα λατινικό, χημικό η του αντίστοιχου βότανου.
Στα φυσικά σαπούνια λοιπόν θα βρείτε αρχικά μια ένδειξη του τύπου sodium …..ate. Αυτό σας δείχνει ότι περιέχει ένα σαπωνοποιούμενο έλαιο η λίπος ζωικό η φυτικό. Τα συστατικά αυτά που θα αναφέρονται συνήθως θα είναι: sodium tallowate δηλαδή σαπούνι από μοσχαρίσιο λίπος, sodium cocoate από έλαιο καρύδας, sodium palmate από φοινικέλαιο, sodium palm kernelate από φοινικοπυρηνέλαιο και σπάνια sodium olivate δηλαδή από ελαιόλαδο. Αν δεν είναι φυσικό σαπούνι θα έχει σαν βάση απορρυπαντικό δηλαδή χημικό προϊόν προερχόμενο συνήθως από το πετρέλαιο. Ακολουθούν τα διάφορα πρόσθετα με λατινικά ονόματα, βότανα, αρώματα, συντηρητικά και χρωστικές.
Υγρά σαπούνια με η χωρίς σαπούνι, shower gel.
Το σαπούνι χωρίς σαπούνι έχει όλες τις ιδιότητες του σαπουνιού, πλένει σαν σαπούνι, αφρίζει σαν σαπούνι, έχει την υφή του σαπουνιού. Και όμως δεν είναι σαπούνι! Το συστήνουν στρατιές δερματολόγων ήδη από την δεκαετία του 50 για ευαίσθητες επιδερμίδες. Η σύστασή του δεν έχει τίποτα φυσικό. Απορρυπαντικό, αφριστικός παράγοντας, παραφίνη, συντηρητικά, αρώματα κλπ. δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα απορρυπαντικά πιάτων και ρούχων.
Αδειάζουν πολύ γρήγορα ενώ το πλαστικό μπουκάλι δύσκολα ανακυκλώνεται. Πρέπει να ψάξει κανείς πολύ για να βρει ένα πραγματικό υγρό σαπούνι που λέγεται υγρό σαπούνι Καστίλλης και έχει όνομα INCI potassium olivate αντί για sodium olivate.


Ας δούμε όμως τις παλιές μεθόδους που έφτιαχναν οι γιαγιάδες στα χωριά τα σαπούνια τους.(κάτι ήξεραν και οι παλιοί)

Μέθοδοι παραγωγής σαπουνιού
Μέχρι την μοντέρνα εποχή η παραγωγή σαπουνιού γινόταν με πολύωρη θέρμανση ελαίων συνήθως ελαιόλαδου με στάχτη που είναι μια ακάθαρτη μορφή ανθρακικής ποτάσας.(η μέθοδος της γιαγιάς)

Βασικά Συστατικά
Έλαιο (ελαιόλαδο ή ελαφρύτερα λάδια)
Νερό (αποσταγμένο κατά προτίμηση)
Βάση (NaOH, [υδροξείδιο του νατρίου] κοινώς καυστική σόδα ή KOH, [υδροξείδιο του καλίου] κοινώς καυστική ποτάσα)
Βότανα
 

Η θερμή μέθοδος(η μέθοδος, όπως προανέφερα) γίνεται με πολύωρο ζέσταμα ελαιόλαδου ή  φοινικέλαιου ή και μίξη διάφορων ελαίων που είναι ειδικά για σαπωνοποίηση με καυστική σόδα μέχρι να γίνει η σαπωνοποίηση. Όταν κρυώσει ξεκαλουπώνεται και αφήνεται να στεγνώσει, μετά κόβεται σε κομμάτια.
Η κρύα μέθοδος ήδη γνωστή από τον 17ο αιώνα τεκμηριώθηκε τα τελευταία χρόνια και τα υλικά ζυγίζονται και υπολογίζονται με ακρίβεια γραμμαρίου. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτείται θέρμανση, η ανάμιξη και το άδειασμα στο καλούπι όπου ωριμάζει αργά αρκούν για να γίνει η αντίδραση. Είναι η κατεξοχήν κατάλληλη μέθοδος για σπιτικό σαπούνι ενώ δεν ενδείκνυται για βιομηχανική παραγωγή.
Πλεονεκτήματα της κρύας μεθόδου σαπωνοποίησης:
Όλη η γλυκερίνη που παράγεται διατηρείται στο σαπούνι, είναι σημαντικός ενυδατικός παράγοντας.
Η χαμηλή θερμοκρασία μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε απαραίτητα έλαια (πολυακόρεστα), και αιθέρια έλαια χωρίς να υποστούν αλλαγές οι ευεργετικές τους ιδιότητες
Η μέθοδος παραγωγής είναι απλή και ανέξοδη, δεν χρειάζεται επένδυση σε ακριβό εξοπλισμό
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά λίπη και έλαια και απεριόριστες συνταγές πράγμα που δίνει στα σαπούνια μεγάλη ποικιλία από καλλυντικές ιδιότητες.





Υπάρχουν πολλές συνταγές στο διαδίκτυο για παρασκευή σαπουνιού καθώς και διάφορα video που μπορούν να σας βοηθήσουν.Τίποτα δεν είναι δύσκολο αρκεί να θέλουμε να το κάνουμε και για να είμαστε σίγουροι του τι βάζουμε στο σώμα μας!





Καλή επιτυχία!!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου