Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Το καλοκαίρι ήρθε και
ο ήλιος είναι πηγή ζωής.Οι ηλιόλουστες μέρες έχει αποδειχτεί  ότι φτιάχνει την διάθεση των ανθρώπων  με την αύξηση   της σεροτονίνης. Η ζέστη και το φως  χαλαρώνουν,  προσφέρουν ευεξία, γιατί οι ακτίνες του ήλιου επηρεάζουν τις ορμονικές λειτουργίες του οργανισμού.
Ενεργοποιείται ο μεταβολισμός, άρα αυξάνει η ενεργητικότητα με θετική επίδραση στη διάθεσή μας.
Ταυτόχρονα αυξάνεται και η δυνατότητα σύνθεσης της βιταμίνης D, με τη θερμότητα λόγω της υπέρυθρης ακτινοβολίας γεγονός που παίζει  σημαντικό ρόλο στα οστά και το σκελετό μας.Αυτά βέβαια είναι τα θετικά της ηλιακής ακτινοβολίας,παρακάτω θα δούμε και τα αρνητικά.Ας δούμε όμως αναλυτικά τι είναι η ακτινοβολία.

 Τι είναι η υπεριώδης ακτινοβολία;
Από την ηλιακή ακτινοβολία μόνο τα τρία δισεκατομμυριοστά φτάνουν στη γή. Από αυτή, το 50% είναι ορατό φως, το 40% υπέρυθρη και το 10% υπεριώδης ακτινοβολία. Οι υπέρυθρες ακτίνες δεν είναι επικίνδυνες, αλλά η έντονη αίσθηση θερμότητας που προκαλούν, είναι το σήμα κινδύνου που μας προειδοποιει ότι έχουμε εκτεθεί πολύ στον ήλιο.Οι επικίνδυνες είναι οι υπεριώδεις ακτινοβολίες (μήκος κύματος 200- 400 nm) που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: την UVA, την UVB και την UVC.
Η UVC είναι πολύ επικίνδυνη και καρκινογόνος για το δέρμα, αλλά απορροφάται πλήρως από τη στοιβάδα του όζοντος στην ατμόσφαιρα.
Η UVB διεισδύει στις εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος, είναι το πρωταρχικό αίτιο πρόκλησης εγκαυμάτων, απορροφάται σημαντικά από τη στοιβάδα του όζοντος και φτάνει στη γη σε μικρά ποσά ικανά όμως να προκαλέσουν βλάβες. Είναι πιο έντονη το καλοκαίρι (το 70% της ετήσιας δόσης λαμβάνεται τότε), τις μεσημβρινές ώρες και όσο οδεύουμε προς τον ισημερινό καθώς και στα μεγάλα υψόμετρα.
Η UVA, διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα συνεισφέροντας τα μέγιστα στις δερματικές βλάβες, η δράση της είναι συνεχής όλο το χρόνο (το 50% της ετήσιας δόσης λαμβάνεται το καλοκαίρι) σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Τις τελευταίες δεκαετίες το στρώμα του όζοντος στη στρατόσφαιρα μειώνεται. Ειδικότερα για την Ελλάδα η μείωση φτάνει το 0,45% ετησίως, ενώ ο ρυθμός αύξησης της δόσης της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι της τάξης του 0,5% ανά δεκαετία.

Ας δούμε τώρα κατα ένα μέρος και τα αρνητικά.
Η UV ακτινοβολία από τον ήλιο μπορεί  να απειλήσει σοβαρά ανθρώπινη υγεία με τους ακόλουθους τρόπους:
ΗΛΙΑΚΟ ΕΡΥΘΗΜΑ (έγκαυμα): Το αρνητικό αποτέλεσμα από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο .   Τα συμπτώματά του ποικίλλουν, από ήπιο κοκκίνισμα έως την εμφάνιση φυσαλίδων στο δέρμα ,πυρετό και ναυτία . Η σοβαρότητα του εγκαύματος εξαρτάται από την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας, το χρόνο έκθεσης, το χρώμα του δέρματος και το φωτότυπο. Οφείλεται κυρίως στη UVB
- ΓΗΡΑΝΣΗ   ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ: Οφείλεται κυρίως στην ακτινοβολία UVA, η οποία διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα. Η «ηλιακή ελάστωση», από την έκθεση στον ήλιο, προκαλεί ξηρότητα, πάχυνση της επιδερμίδας, κιτρινωπό δέρμα με βαθιές ρυτίδες και αυλακώσεις, γεμάτο καφέ κηλίδες.
- ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ: Η συνεχής έκθεση στον ήλιο  και τα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα μπορούν με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσουν στον καρκίνο του δέρματος.
Οι πιο  κοινές θέσεις για τον καρκίνο του δέρματος είναι σε εκείνα τα μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, τα αυτιά, και τα χέρια.
Οφείλεται κυρίως στην ακτινοβολία UVB. Ωστόσο, η UVA και οι υπέρυθρες έχουν αθροιστική δράση. Αναπτύσσονται συνήθως σε ηλικιωμένα άτομα με πολλούς παράγοντες κινδύνου, όπως ζωή και εργασία στο ύπαιθρο, ανοικτό φωτότυπο κ.λπ.
ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ: Μερικοί άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν κυψέλες, φουσκάλες, ή κόκκινες κηλιδωμένες περιοχές ως αλλεργική αντίδραση στην έκθεση στον ήλιο. Ορισμένα φάρμακα, αρώματα, και καλλυντικά μπορούν επίσης να καταστήσουν μερικούς ανθρώπους ευαίσθητους στον ήλιο
ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ: Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βλάψει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημά σας και να κάνει το σώμα σας πιo τρωτό στις μολύνσεις και τους καρκίνους. Ασθένειες, όπως ο έρπης και ο Λύκος, μπορούν να γίνουν χειρότερες με την έκθεση στον ήλιο.
ΖΗΜΙΕΣ ΜΑΤΙΩΝ:  Η ακτινοβολία  μπορεί να αυξήσει την επίπτωση "του καταρράκτη" και άλλες ασθένειες όπως ο "εκφυλισμός" ή η ανάπτυξη των σημείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην τύφλωση.


                                       
                                          

                                           Οδηγός προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία
  • Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες που η ακτινοβολία του είναι ισχυρότερη, δηλ. 11:00 πμ - 17:00 μμ. 
  • Φοράτε καπέλα,γυαλιά και μπλουζάκια με μακρύ μανίκι όταν είστε έξω στον ήλιο.
  • Πάντα να ξαναβάζετε το αντηλιακό όταν βγαίνετε από το νερό κι ας ισχυρίζεται ο κατασκευαστής ότι το αντηλιακό είναι αδιάβροχο. Μην ξεγελιέστε από μια συννεφιασμένη ή και βροχερή μέρα, οι ακτίνες του ήλιου είναι και τότε επιβλαβείς. 
  •  Ιδιαίτερα τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση μελλοντικά καρκίνου του δέρματος, πρέπει να βάζουν καθημερινά αντηλιακό. Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, οι αγρότες, οι ανοιχτόχρωμοι κ.ά.  
  •  Μεγάλη προσοχή στα παιδιά: Χρησιμοποιείτε αντηλιακά στα παιδιά από την ηλικία των 6 μηνών και άνω.
  • Προσοχή στις αντανακλώσες επιφάνειες! Η άμμος, το χιόνι, το νερό της θάλασσας, αντανακλούν την ακτινοβολία του ηλίου. Έτσι, το να κάθεστε στη σκιά μιας ομπρέλας ή ενός δένδρου, δεν είναι επαρκής προστασία. 
  •  Αποφύγετε τις λάμπες μαυρίσματος σε ορισμένα ινστιτούτα αισθητικής. Η ακτινοβολία που εκπέμπουν, προκαλεί έγκαυμα, πρόωρη γήρανση του δέρματος και αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 20 (SPF) ?
                              περισσότερα στο επόμενο θέμα μας που είναι το " αντηλιακό"

3 σχόλια:

  1. πολυ καλο Post! ολα αυτα πρεπει να τα γνωριζουμε καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι μόνο να τα γνωρίζουμε αγαπημένη φίλη,αλλά όλοι πρέπει και να τα εφαρμόζουμε!Σε ευχαριστούμε για το σχόλιο σου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nice..!! έχω και εγώ μια παρόμοια ανάρτηση! ρίξε μια ματιά αν θέλεις στο dwrasbeautytips.blogspot.gr :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή