Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Περί τσαγιού........

Τσάι......
Μία λέξη που κρύβει μέσα της χιλιετίες ιστορίας, φιλοσοφίας, πολιτισμού, τρόπου ζωής κοινωνικών ομάδων και ολόκληρων κρατών. Το πιο διαδεδομένο ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό. Κι όμως γνωρίζουμε τόσα λίγα γι αυτό. Για τους περισσότερους το τσάι καλύπτεται μέσα στο μύθο και το μυστήριο, στη μεγαλοπρέπεια μίας τελετουργίας και στην αυστηρή τυπικότητα που διαδίδεται μέσω των αιώνων, εμφανίζοντας τους καταναλωτές του σαν εκκεντρικούς και προνομιούχους. Η πραγματικότητα όμως διαφέρει αρκετά. Το τσάι είναι γεύση, άρωμα, υγεία, διάθεση, συντροφικότητα, σχέση, αρμονία, ισορροπία, πνεύμα, διαλογισμός..... Είναι όλα αυτά μαζί και ότι άλλο μπορεί κανείς να νιώσει κρατώντας και πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι.
Οι μύθοι που αναφέρονται στην προέλευση του τσαγιού,χάνονται στα βάθη των αιώνων.Στην πορεία του έγινε φάρμακο,σύμβολο,ελιξίριο νεότητας,θρησκεία,
φιλοσοφικό κίνημα.Αρχικά το τσάι ήταν μόνο πράσινο.Όταν όμως η φήμη του
ταξίδεψε στο εξωτερικό και άρχισε να εξάγεται από την Κίνα,το πρόβλημα,της συντήρησης του κατά την διακίνηση,ήταν μεγάλο.Το πρόβλημα λύθηκε την εποχή της δυναστείας των Ming με την πρώτη παραγωγή του μαύρου τσαγιού.
Άφηναν το τσάι να ζημωθεί φυσικά,μέχρι τα φύλλα του να αποκτήσουν το κόκκινο χρώμα του χαλκού και μετά σταματούσαν την ζύμωση με ζεστό αέρα.Ακόμη και σήμερα αυτή είναι η διαδικασία,που καθορίζει το χρώμα,το σχήμα,τη γεύση και το άρωμα του τσαγιού.Όλες οι χώρες που έχουν φυτείες τσαγιού,παράγουν μαύρο τσάι εκτός της Ιαπωνίας.Οι πιο γνωστές για την καλή ποιότητα του μαύρου τσαγιού τους είναι η Κίνα,η Ινδία και η Σρι Λάνκα (Κεϋλάνη).
Το τσάι είναι ίσως το μοναδικό ρόφημα που προσφέρει πνευματική διαύγεια χωρίς να προκαλεί εκνευρισμό.Δρα άλλοτε σαν ηρεμιστικό και χαλαρωτικό και άλλοτε σαν διεγερτικό και τονωτικό.Αυτό επιτυγχάνεται με τον κατάλληλο τρόπο παρασκευής,γιατί στο τσάι συνυπάρχουν η καφεϊνη και η ταννίνη,που ελκύονται σε διαφορετική χρονική στιγμή κατά την διάρκεια της εκχύλισης.
Τσάι ηρεμιστικό και χαλαρωτικό: χρησιμοποιούμε μικρότερη ποσότητα τσαγιού και μεγαλύτερο χρόνο εκχύλισης (5 λεπτά).
Τσάι διεγερτικό και τονωτικό: χρησιμοποιούμε μεγαλύτερη ποσότητα τσαγιού και μικρότερο χρόνο εκχύλισης (2 λεπτά)
Τσάι χωρίς καφεϊνη: με απλό και φυσικό τρόπο μπορούμε να αφαιρέσουμε,ένα πολύ μεγάλο μέρος της καφεϊνης. Πώς? Για ένα φλιτζάνι τσάι,βράζουμε 2 φλιτζάνια νερό.Εκχυλίζουμε το τσάι στο ένα φλιτζάνι νερό για 1-2 λεπτά.
Συγκρατούμε τα εκχυλισμένα φύλλα με ένα σουρωτήρι και πετάμε το πρώτο εκχύλισμα.Τα ίδια φύλλα τα εκχυλίζουμε πάλι με το υπόλοιπο βραστό νερό για 3-5 λεπτά.Προϋπόθεση να έχουμε χρησιμοποιήσει ένα ποιοτικό τσάι,ώστε το δεύτερο εκχύλισμα να έχει ικανοποιητική πυκνότητα και άρωμα.