Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

"Φυσική εκστρατεία κατά της ψείρας"

Δεν υπάρχει γονιός
που να μην έχει αναγκαστεί τουλάχιστον μία φορά να αντιμετωπίσει, τον ενοχλητικό επισκέπτη των παιδικών κεφαλιών… την ψείρα.Κατά τη διάρκεια της ζωής της, που είναι περίπου 40 ημέρες, το θηλυκό γεννά 300 περίπου αυγά με συχνότητα 7-10 ημερησίως. Τα αυγά προσκολλώνται στις τρίχες με ένα συγκολλητικό υλικό από χιτίνη που εκκρίνεται από επιπρόσθετους βοηθητικούς αδένες του θηλυκού. Η κατάλληλη θερμοκρασία για την εκκόλαψη δεν είναι μικρότερη από 31°C, γι αυτό και τα αυγά προσκολλώνται στις τρίχες κοντά στο δέρμα (γι αυτό και το κούρεμα με την «ψιλή», απομακρύνει τις ψείρες και τις κόνιδες, όχι όμως και τα αυγά). Τα αυγά είναι ωοειδή και καλύπτονται από ένα τοίχωμα. Όταν εκκολαφτεί ή νύμφη και βγει από το αυγό, το άδειο κέλυφος που λέγεται κόνιδα είναι άσπρη στο χρώμα, και φαίνεται πιο εύκολα από τα αυγά που έχουν το χρώμα του δέρματος και βρίσκονται σε επαφή με το δέρμα. Οι κόνιδες αναγνωρίζονται εύκολα και εμφανίζονται με μεγαλύτερη πυκνότητα στην βρεγματική και στην ινιακή χώρα του τριχωτού. Πολλές φορές όμως μπορούμε να τις μπερδέψουμε με πιτυρίδα ή κατάλοιπα διαφόρων λακ. 
Στη διάρκεια της ζωής της η ψείρα τρέφεται με ανθρώπινο αίμα. Αν η θερμοκρασία στο περιβάλλον ανέβει (πχ. όταν το άτομο έχει πυρετό) ή κατέβει (πχ θάνατος), τότε η ψείρα θα φύγει προς αναζήτηση νέου ξενιστή. Γι αυτό και συχνά συνιστούμε, τη συχνή χρήση θερμού αέρα,π.χ με το πιστολάκι κατά το στέγνωμα των μαλλιών, μετά το λούσιμο.

Με αφορμή κάποιον κρουσμάτων που ήρθαν στα αυτιά μου,έψαξα σχετικά με το πως μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτές χωρίς χημικά προϊόντα. Η απάντηση είναι ναί, μπορούμε με τα αιθέρια έλαια να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, πάντα όμως με ορθολογική χρήση.
Πρίν όμως παρουσιάσω την συνταγή για την αντιμετώπιση τους, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:

  1.  Ποτέ μην χρησιμοποιείται αδιάλυτα τα αιθέρια έλαια στο δέρμα.Διαλύστε το μίγμα σε έλαιο βάσης (αμυγδαλέλαιο,ελαιόλαδο,κ.α.λ)
  2. Μην υπερβαίνεται τις αναλογίες στην παρασκευή του μίγματος. Τα αιθέρια έλαια είναι  συμπυκνωμένα και πολύ δραστικά απο την φύση τους.
  3. Μην υπερβαίνεται τον χρόνο εφαρμογής
  4. Προσοχή να μην πάει το μίγμα στα μάτια, την μύτη και το στόμα του παιδιού.
  5. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια αλλεργία στα παρακάτω αιθέρια έλαια,να μην γίνει η χρήση τους.
 Τα αιθέρια έλαια που μπορούμε τα χρησιμοποιήσουμε είναι τα εξής :
  • λεβάντα
  • tea tree 
  • γεράνι
  • μέντα
  • ευκάλυπτος 
 Ας δούμε όμως πως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε φτιάχνοντας το παρακάτω μίγμα:

 για την αντιμετώπιση των ψειρών

10 σταγόνες tea tree
10 σταγόνες λεβαντα

5 σταγόνες μεντα
4 σταγόνες ευκαλυπτο.
3 σταγόνες γεράνι
50 ml έλαιο βάσης




ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατέψτε τα αιθέρια έλαια, στο έλαιο βάσης και φυλάξτε το σε ένα σκουρόχρωμο μπουκάλι.Από αυτό το μίγμα, πάρτε περίπου 10 ml  και τρίψτε το κεφαλάκι του παιδιού σας ελαφρά. Αφήστε το για 20 λεπτά,βάζοντας ένα σκουφάκι της μίας χρήσης. Αυτό θα φέρει ασφυξία στις ψείρες. Στην συνέχεια ξεβγάλτε με ένα απαλό σαμπουάν.Έπειτα πάρτε το ειδικό χτενάκι, και χτενίστε με προσοχή τούφα,τούφα, όλο το τριχωτό της κεφαλής. Κατα διαστήματα τινάζετε το χτενάκι και θα δείτε τις ψείρες σκοτωμένες. 

Tips:
Για την πρόληψη κατα των ψειρών
Κάντε ένα μίνι διάλυμα με ένα απο τα παραπάνω αιθέρια έλαια: 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 5 ml ελαιο βασης. 
Κάθε δεύτερη μέρα , βάλτε λίγο απο το διάλυμα πίσω απο τα αυτάκια του παιδιού σας και ψηλά στο σβέρκο του,δηλ. εκεί που ξεκινάνε τα μαλλάκια του, σε μορφή μασάζ.